Quantcast
Channel: Yle Uutiset | Luetuimmat
Viewing all 86958 articles
Browse latest View live

Nurmijärveläiskoulun osia paloi korjauskelvottomiksi – oppilaita siirretään toisiin rakennuksiin, opetus jatkuu normaalisti

$
0
0

Nurmijärvellä Uudellamaalla sijaitseva Lepsämän koulu on kärsinyt mittavia vahinkoja tulipalossa varhain lauantaina.

Nurmijärven kunnan mukaan vuonna 2002 valmistunut L-kirjaimen muotoinen puukoulurakennus on kärsinyt merkittävät vahingot, eikä siellä voida järjestää opetusta.

– Karkeasti sanottuna koulusta on palanut yksi kolmasosaa. Käsitykseni mukaan se osa koulusta joka on palanut, on palanut korjauskelvottomaksi, sanoo Nurmijärven kunnan tilakeskuspäällikkö Ville Könönen STT:lle.

Taloudellisten vahinkojen määrää hän ei vielä osaa arvioida. Könösen mukaan palaneessa osassa on keittiö, ruokala ja kolme opetusluokkaa. Siellä on pidetty myös iltapäivätoimintaa.

– Meillä on aiemmin ollut opetustiloista pulaa, niin kyllä tämä pahentaa tilannetta entisestään, Könönen sanoo.

Könösen mukaan palaneessa osassa valmistui jokin aika sitten sisäilmaa parantavia korjauksia, joiden koettiin onnistuneen hyvin.

– Kyllähän tässä ilman muuta on mieli maassa, hän sanoo.

Ensi viikolla koulun opetus ja iltapäiväkerhotoiminta järjestetään Lepsämän koulun muissa tiloissa, jotka eivät vaurioituneet tulipalossa. Opetus järjestetään normaalin aikataulun mukaan. Kouluruokailu järjestetään luokkatiloissa kertakäyttöastioista.

Kunta järjestää myös koulun oppilaille ja koulussa työskenteleville kriisiapua maanantaista alkaen.

Lepsämän koulun palo
Lepsämän koulu.Keski-Uudenmaan pelastuslaitos

Poliisi tutkii syttymissyytä

Tulipalo havaittiin aamulla vähän ennen kello seitsemää. Pelastuslaitokselta kerrottiin STT:lle puoli yhdeltätoista aamupäivällä, että palo on saatu sammumaan. Palopaikalla on käynnissä jälkiraivaus ja mahdollisten palopesäkkeiden etsintä.

– Todennäköisesti jälkivartioinnissa menee useita tunteja, sanoi päivystävä palomestari Tomi Airaksinen STT:lle aamupäivällä.

Airaksisen mukaan palo sai alkunsa rakennuksen ulkopuolelta. Hänen mukaansa on mahdollista, että palo oli tahallaan sytytetty. Poliisi tutkii palon syttymissyytä.


Poliisi löysi muumioituneen ruumiin asunnosta Madridissa – nainen oli kuollut 15 vuotta sitten

$
0
0

Espanjan pääkaupungissa Madridissa sijaitsevasta asunnosta löytyi tällä viikolla muumioitunut naisen ruumis. Lääkärit arvioivat, että nainen on kuollut noin 15 vuotta sitten.

El Mundo -lehden mukaan naisen arvellaan kuolleen vuonna 2004, jolloin hän oli 78-vuotias. Naapurit ovat kertoneet, että tuolloin asunnosta kantautui epämiellyttävää hajua. Haju kuitenkin hävisi muutaman viikon kuluttua, jolloin naapurit arvelivat, että eläkeläisnainen oli lähtenyt matkoille ja unohtanut viedä roskapussin.

Nainen oli asunut asunnossa yksin miehensä kuoleman jälkeen.

Palomiehet ja poliisi löysivät muumioituneen ruumiin asunnon kylpyhuoneesta tiistaina sen jälkeen, kun naisen kaukainen sukulainen oli ottanut yhteyttä viranomaisiin.

Kelloja käännetään taas ensi yönä – lisätunti tulee monelle tarpeeseen

$
0
0

Huomisaamuna on taas se hetki, kun kellonaika on hakusessa. Kännykkä toki on itse muuttanut numeronsa oikeaan aikaan, mutta mekaanisten kellojen viisarit täytyy muistaa kääntää käsipelillä taaksepäin.

Kelloa siirretään aamuneljältä taaksepäin aamukolmeen. Samalla päättyy kesäaika ja Suomi siirtyy taas talvi- eli normaaliaikaan.

Unitutkijan mukaan lisätunti tulee monelle tarpeeseen. Baarikärpäsille ylimääräinen tunti antaa mahdollisuuden juhlia normaalia pitempään.

Jokakeväinen ja -syksyinen viisarien pyörittely on kyllästyttänyt isoa joukkoa suomalaisia, ja Suomi onkin pari vuotta ajanut aktiivisesti palaamista yhden kellonajan vuosirytmiin.

Vielä keväällä näytti siltä, että koko Eurooppa seisoo Suomen kannalla. Sittemmin on selvinnyt, ettei todellisia haluja nykykäytännön muuttamiseen ole varsinkaan Keski- ja Etelä-Euroopan maissa. Esimerkiksi Irlanti ei halua riskiä joutua eri aikavyöhykkeelle kuin Britannia EU-päätöksen takia.

Lue lisää:

Haluatko siirtää kellosi ensi yönä mahdollisimman oikein? Unohda radion aikamerkki ja teksti-tv, sillä tarkin aika löytyy Espoosta

Varkauden kaupunki myy erikoista kivilinnaa – katso kuvat autiosta linnasta, jossa huhujen mukaan asuu myös kummitus

$
0
0

Varkaudessa Kangaslammilla sijaitsee erikoinen, lähes 100-vuotias Manttuna tunnettu kivilinna. Alun perin se rakennettiin suojeluskuntataloksi, mutta nykyään tyhjillään olevan Mantun omistaa Varkauden kaupunki. Ainoastaan Kangaslammin kyläläiset järjestävät tapahtumia linnassa.

Rakennuksen nykyinen kunto rajaa kangaslampilaisten mahdollisuuksia toimia tiloissa. Ilman toimivaa keittiötä tarjottavat rajoittuvat kahviin ja pullaan.

Ajan henki näkyy muutenkin vanhassa kivilinnassa. Seinistä on rappeutunut maalia pois, kiviseinät hohkavat kylmää, ikkunankarmeihin on kaiverrettu terveisiä ja puiset portaat natisevat kuuluvasti torniin kavutessa.

Edellisen kerran Varkaus yritti myydä Manttua yli kymmenen vuotta sitten, mutta ostajaa ei tuolloin löytynyt.

Nyt haussa on uusi omistaja vanhalle linnalle. Vieläpä sellainen, joka ymmärtää rakennuksen merkityksen Kangaslammin kyläläisille.

Myynnin ehtona on, että kyläläisillä on mahdollisuus hyödyntää tiloja myös jatkossa.

Kangaslammin kivilinna.
Mantun linnan on suunnitellut arkkitehti Oiva Kallio. Toni Pitkänen / Yle
Kangaslammin kivilinna.
Linna on suojattu rakennussuojalailla. Kun pääsisäänkäynnin portaat korjattiin, vanhoista portaista irrotettiin reunaraudat ja laitettiin uusiin.Toni Pitkänen / Yle
Tiiliseinä.
Talon tiilet on valmistettu läheisen järvenlahden savesta. Tiilitehdas toimi viereisellä pellolla. Jossain tiilissä on havaittavissa tekijöiden kädenjälkiä.Toni Pitkänen / Yle
Kivilinnan  sali.
Kangaslammin kyläyhdistys järjestää linnassa erilaisia tapahtumia, mutta muuten se on tyhjillään.Toni Pitkänen / Yle
Kivilinnan lava.
Isossa salissa on tanssittu esimerkiksi karaoketansseja.Toni Pitkänen / Yle
Seppo Suutarinen.
Kangaslammin kyläyhdistyksen varapuheenjohtaja Seppo Suutarinen ei osaa vielä arvioida, miten mahdollinen uusi omistaja vaikuttaa kyläläisten mahdollisuuksiin käyttää tiloja jatkossa.Toni Pitkänen / Yle
Kivilinnan sali.
Toisen kerroksen tuomarintuvassa on ennen pidetty käräjäistuntoja. Puuseppä Otto Ruuttasen rakentamat huonekalut ovat alkuperäiset.Toni Pitkänen / Yle
Saara Maunula.
Saara Maunula on toiminut Mantun linnaan oppaana jo monta vuotta. Huhu liikkuu, että linnassa olisi myös kummitus.Toni Pitkänen / Yle
Yksinäinen tuoli huoneessa.
Mantun linnaa odottaa lähivuosina mittava remontti. Nykykunnon säilyttävän kunnostuksen hintalappu pyörii sadoissatuhansissa euroissa.Toni Pitkänen / Yle
Kivilinnan huone.
Keskeisimpiä korjattavia kohtia ovat kosteusvaurioita estävät korjaukset muun muassa katossa, ovissa, ikkunoissa, alapohjarakenteissa, lämmityksessä sekä ilmastoinnissaToni Pitkänen / Yle
Näkymä linnan tornista.
Linnaa on käynyt katsomassa alle 20 mahdollista ostajaa. Tarjouksia ei ole toistaiseksi tullut.Toni Pitkänen / Yle
Kivilinnan ovi.
Kyläyhdistys on odottavalla mielellä, löytääkö linna uuden omistajan.Toni Pitkänen / Yle

Lue myös:

Savonlinnan Rauhalinnan pitsihuvila sai uuden omistajan: kauppaneuvos Kyösti Kakkonen osti huvilan ja yli 100 hehtaarin maa-alueen pakkohuutokaupasta

Säilyttääkö vai tuhota? 1970-luvun lättänätalokin voi olla suojelemisen arvoinen

Vesalan konsertissa kokeiltiin lisättyä todellisuutta – yleisö pidättäytyi vielä perinteisessä kännykkävalomeressä

$
0
0

Vesala kysyy vasta puolivälissä konserttia, onko yleisö ladannut hänen sovelluksensa. Loppuunmyydyssä Helsinki areenassa vain muutama huutaa joo.

Artisti lanseerasi Vesala-sovelluksen reilu viikko ennen konserttia. Sovelluksessa pystyy soittamaan ja remixaamaan yhtä kappaletta sekä näkemään lisättyä todellisuutta keikoilla.

Maailmalla keikkakokemuksiin halutaan lisätä nyt virtuaaliteknologiaa kuten virtuaalitodellisuutta (VR) ja lisättyä todellisuutta (AR). Vesala on kertonut olevansa kaikesta uudesta teknologiasta kiinnostunut, joten sellaisen kokeileminen ensimmäisten joukossa Suomessa ei ihmetytä.

Paula Vesalan konsertti Hartwall Areenalla, missä yleisöllä olimahdollisuud kokeilla Alternative reality-tekniikkaa puhelimillaan.
– Keikka ei voi perustua pelkästään lisättyyn todellisuuteen. Kukaan ei jää paitsi, jos on vanha puhelin, Vesala sanoo.Toni Määttä / Yle

Vesalan ensimmäisessä Helsinki areenan konsertissa perjantaina kokeiltiin lisättyä todellisuutta. Hän sanoi ennen konserttia, että sen kautta on tarkoitus syventää ja laajentaa musiikin luomaa maailmaa. Tämän hän haluaa tarjota etenkin niille, jotka ovat nähneet hänen keikkansa lukuisia kertoja.

Minkälaisia lisämaailmoja Vesalan konsertti sitten tarjosi?

Lisättyä todellisuutta oli ripoteltu pitkin keikkaa, ja kun sitä oli, siitä tuli ilmoitus lavan vieressä oleville screeneille. Kännykän ruudulta saattoi nähdä välkkyvää happosadetta, värikkäitä pilviä, taustascreenin takaa tulevia mustekalan lonkeroita tai uiskentelevia meduusoja. Joidenkin kappaleiden aikana kännyköiden näytöt alkoivat välkkyä samaan tahtiin eri väreissä.

Etukäteen oli pelko, kuinka Helsinki areenan verkkokapasiteetti riittää, jos koko yleisö käyttää sovellusta yhtäaikaa. Siitä ei kuitenkaan tarvinnut huolehtia, sillä väkimäärässä näkyi kännykkäkuvienkin ottajia jopa normaalia keikkaa vähemmän.

Paula Vesan konsertti Hartwall Areenalla, missä yleisöllä olimahdollisuud kokeilla Alternative reality-tekniikkaa puhelimillaan.
Meillä kummittelee -kappaleen aikana Vesalan konsertissa nähtiin lisättynä todellisuutena meduusoja.Laura Olin

Yleisöä sovelluksen räplääminen ei tuntunut kiinnostavan. He olivat tulleet nauttimaan pitämänsä artistin musiikista ja esiintymisestä. Lisätty todellisuus jäi kakkoseksi, kun Ruotsin euroviisut -biisin aikana yleisö teki spontaanisti kännyköillään valomeren. Toisessa kohtaa konserttia käden heiluttaminen samaan aikaan puolelta toiselle tuntui riittävän. Koko konsertin läpi kuullusta yhteislaulusta nyt puhumattakaan.

Ennen konserttia Vesala totesi, että keikka ei voikaan perustua pelkkään lisättyyn todellisuuteen. Konsertin pitää toimia aivan sellaisenaan. Artisti olikin tehnyt Helsinki areenan keikalle sellaiset visuaaliset elementit, jollaisia harva suomalaisartisti on aiemmin käyttänyt. Näytöillä nähdyt videot olivat monipuolisia ja kokeilevia.

Paula Vesalan konsertti Hartwall Areenalla, missä yleisöllä olimahdollisuud kokeilla Alternative reality-tekniikkaa puhelimillaan.
Vesalan konsertissa nähtiin lisättynä todellisuutena myös mustekalan lonkeroita.Laura Olin

Virtuaaliteknologian käyttäminen konserteissa on vasta aluillaan, ja sen tietää myös Vesala. Hänenkin sovelluksessaan riittää parannettavaa käytettävyydessä ja yleisölle tiedottamisessa. Nyt monelle valikot jäivät epäselviksi ja ehkä siksi koko uusi keikkakokemus kokeilematta.

Mutta artisti aikoo kuitenkin jatkaa kokeilua tulevilla keikoillaan.

– Visuaalisessa maailmassa tämä on hauska aihe tutkia. Yksinkertaisilla asioilla saa aikaan aika vaikuttavia juttuja aikaiseksi. Näitä pitää testata ja kokeilla ja sitten vaan oppia lisää.

– Tämä ei ole ainoa kerta, kun tulen käyttämään tätä, mutta jostain pitää aloittaa.

Syysmyrsky työllisti pelastuslaitosta – vielä noin 2 000 taloutta ilman sähköä

$
0
0

Länsirannikolle illalla iskenyt syysmyrsky katkoi yöllä sähköjä useilta tuhansilta kotitalouksilta ympäri Suomea. Kello 13:n aikaan katkoksia oli enää alle 2000 kodissa, kun sähköttömiä talouksia oli pahimmillaan 40 000 puoli yhden aikaan yöllä.

Energiateollisuuden sähkökatkokartan mukaan viimeiset katkokset piinasivat muun muassa Keski-Suomessa, Pohjois-Savossa sekä Pohjanmaan rannikolla.

Lisäksi sähkökatkot pimensivät illan ja yön aikana muun muassa Satakunnassa Porin seutua, Pirkanmaata ja Etelä-Savoa. Noin puoli yhdeltä yöllä sähköttömiä talouksia oli kaikkiaan jopa noin 42 400.

Pelastuslaitoksilla on ollut yön ja aamun aikana lukuisia pienempiä vahingontorjuntatehtäviä.

Tuulen nopeuksia perjantai-iltana.
Myrsky oli raju varsinkin Pohjanmaalla.Matti Huutonen / Yle

Vahingontorjuntaa ympäri maata

Pelastuslaitoksilla on ollut yön ja aamun aikana lukuisia pienempiä vahingontorjuntatehtäviä. Pelastuslaitokset ovatkin varoittaneet sähkökatkosten sumasta, kun tuuli saattaa kaataa puita sähkölinjoille.

Suonenjoella Pohjois-Savossa pelastuslaitos sai hälytyksen tapauksesta, jossa puu oli kaatunut sähkölinjalle ja sytyttänyt tulipalon. Hälytyksen tekijä oli pelännyt palon leviävän läheiseen hallirakennukseen. Savon Voima otti sähkölinjasta virrat pois, jolloin palo sammui, pelastuslaitos kertoo.

Pohjois-Savon pelastuslaitoksella on ollut yön ja aamupäivän aikana noin 20 myrskyn aiheuttamaa tehtävää. Suurin osa tehtävistä on ollut tuulen kaatamien puiden raivaamista pois teiltä.

Karijoella Etelä-Pohjanmaalla on kaatunut useita puita Loimoontielle. Pelastuslaitos tiedottaa raivaavansa tien auki.

VR:n junaliikenteessä ei tällä hetkellä ole myöhästymisiä tai poikkeusjärjestelyitä syysmyräkän takia.

Sekä maalla että merellä tuulee kovaa

Lännestä eilen alkanut syysmyrsky eteni yön ja aamun aikana itään. Tänään tuuli hellittää suuressa osassa maata, mutta etelässä on vielä jonkin verran puuskia, kerrottiin Ilmatieteen laitokselta aamulla.

Varoituksia voimakkaasta tuulesta ei ole enää voimassa maa-alueilla. Merialueille on annettu varoituksia kovasta tuulesta ja aallokosta. Ajokeli voi olla huono Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Lapin eteläosissa.

Himoitsetko vanhoja Arabian astioita tai taidelasia? Neljä keräilijäkonkaria vinkkaa, miten teet arvokkaita löytöjä

$
0
0

Olemmeko me suomalaiset luonteeltamme keräilijöitä ja hamstereita?

– Aivan varmasti, sanoo Designmuseon näyttelyn kuraattori Harry Kivilinna ja nauraa.

Karhu lenkkarit
Jukka Lehtinen on kerännyt Karhu-lenkkikenkiä. Kenkämalleja on löytynyt vanhan urheiluliikkeen varastosta.Antti Haanpää / Yle

Helsinkiläismuseossa on näyttely Keräilijät ja kokoelmat. Esillä on arvokkaita taide- ja käyttöesineitä yksityishenkilöiden varastoista.

Nostalgianälkäiset ja keräilystä innostuneet pääsevät ihmettelemään Arabian maitokannuja sekä lenkkikenkä- ja muumimukikokoelmia.

Näyttelyn nuorin keräilijä on helsinkiläinen 27-vuotias Iivari Viilomaa. Häntä kiinnostaa erityisesti Nuutajärven värilasi, jota Kaj Franck ja Saara Hopea suunnittelivat 1950-luvulla.

Kaj Franck juomalasi
Kuvassa Kaj Franckin suunnittelemat Kartio-juomalasit Viilomaan kokoelmasta.Antti Haanpää / Yle

Muutamassa vuodessa esineitä on kertynyt jo lähes 700, ja ne täyttävät kotona kolmiosta yhden huoneen.

Parhaat löytönsä Viilomaa on tehnyt kirpputoreja koluamalla.

– Keräilystä on tullut minulle elämäntapa ja intohimo. Tykkään myös kalastaa, ja siinä on vähän sama idea – koskaan ei tiedä, mitä saa.

Rakkaudesta lajiin todistaa tatuointi käsivarressa.

– Se on muotoilija Oiva Toikan piirtämä kalakuva, joka yhdistää molempia harrastuksia, Viilomaa sanoo.

Iivari Viilomaa
Iivari Viilomaata kiinnostaa värilasin lisäksi Alvar Aallon huonekalut ja Aino Aallon lasiesineet. Antti Haanpää / Yle

Kouvolalainen Virve Mattila sai ensimmäisen Arabian maitokannunsa anopiltaan vuosia sitten.

– Ajattelin, että kerään kannuja ihan pikkaisen keittiön ylähyllylle ja se jää siihen. Mutta eihän se jäänyt. Mieheni Heikki kiinnostui myös, ja keräily repesi ihan totaalisesti käsistä.

Nyt heillä on yli 1200 erilaista kannua ja kermakkoa.

Arabia kannu
Mattilat eivät halua paljastaa, mitä ovat kannuistaan maksaneet. Tästä kannusta mahdollinen ostaja tarjosi yli 1000 euroa, mutta perhe ei aio myydä sitä.Antti Haanpää / Yle

– Itse pidän erityisesti eläinaiheisista lehmä- ja kissakannuista, Virve Mattila sanoo.

Perheen arvokkain esine on kirpputorilöytö Kuusankoskelta. Yli sata vuotta vanhasta kannusta on tarjottu yli 1000 euroa.

Virve ja Heikki Mattila
Virve ja Heikki Mattila toivat Designmuseoon 300 Arabian kannuaan.Antti Haanpää / Yle

Tunnetuimpiin suomalaisiin muotoilun keräilijöihin kuuluva kauppaneuvos Kyösti Kakkonen myöntää "hurahtaneensa keräilyyn". Hänen kokoelmaansa kuuluu lähes 10 000 esinettä. Suurin osa on suomalaisen muotoilun kultakauden 1940–1960-lukujen lasia ja keramiikkaa.

Designmuseon näyttelyssä häneltä on Gunnel Nymanin taidelasia.

Kyösti Kakkonen ei suostu paljastamaan, kuinka paljon harrastus on tullut hänelle maksamaan.

– Se on vähän sama kuin lappalaisisännältä kysyttäisiin, paljonko teillä on poroja. Niitä on kummallakin puolella puuta.

Vaikka rahasummat jäävätkin keräilijöiden salaisuuksiksi, tässä he jakavat vinkkinsä kaikille, joita vanhat esineet ja keräily kiinnostaa.

Paavo Tynell kattovalaisin
Paavo Tynellin suunnittelemat valaisimet ovat arvokkaita ja haluttuja keräilyesineitä sekä Suomessa että ulkomailla.Antti Haanpää / Yle

1. Mitä kannattaa kerätä?

Iivari Viilomaan mielestä nyt kannattaa kerätä suomalaistehtaiden valmistamaa värilasia.

– Siitä on helppo aloittaa. Tarjontaa on paljon ja sen arvo tuskin ainakaan kovin paljon laskee, ennemminkin nousee.

Heikki Mattilan mielestä signeerattu taidelasi on hyvä valinta.

– Ehdottomasti hyvä keräilykohde ovat esineet ja astiat, jotka ovat jo poistuneet tuotannosta, hän lisää.

Kyösti Kakkonen muistuttaa, että valintaan vaikuttaa moni asia: minkälaisista esineistä on kiinnostunut, miten kärsivällisesti haluaa harrastukselle antautua ja paljonko siihen on valmis käyttämään aikaa ja rahaa.

emalikattila vegeta
Designmuseon Keräilijät ja kokoelmat -näyttelyn esineet on koottu yksityishenkilöiltä. Vegeta-kattilat suunnitteli Esteri Tomula.Antti Haanpää / Yle

2. Mitä pitää ottaa huomioon keräilyesineitä hankkiessa?

Kaikki painottavat, että aina ensin kannattaa tarkkaan katsoa, että esine on ehjä, koska se vaikuttaa myös arvoon. Virve Mattilan mielestä, jos kyseessä on todella vanha maitokannu, pieni kolhu ei haittaa.

– Ylipäätään pitää tietää, mitä ostaa. Ettei esimerkiksi osta eri aikakauden tai eri tekniikalla valmistettua teosta kuin on luullut, Kyösti Kakkonen toteaa.

Pettymysten välttämiseksi hän kehottaa lukemaan kirjallisuutta ja seuraamaan alaa.

– Suomessa on myös hyviä asiantuntijoita. Koska maallikko ei pysty kaikkea varmuudella tunnistamaan, kannattaa turvautua heidän apuunsa.

Heikki Mattila varoittaa myös väärennöksistä, joita silloin tällöin keräilijöille tulee vastaan.

– Myyjä esimerkiksi yrittää peittää tai muuttaa esineen leimoja. Ostajalta vaaditaan tarkkuutta.

Gunnel Nyman Fasetti
Gunnel Nymanin muotokieli ja luontoteemat puhuttelevat Kyösti Kakkosta.Antti Haanpää / Yle

3. Mistä voi tehdä parhaat löydöt?

Virve ja Heikki Mattilalla Arabian kannujen keräämisestä on tullut entistä ammattimaisempaa. Heillä on useita yhteistyökumppaneita kuten antiikkiliikkeitä, jotka ottavat yhteyttä, kun myyntiin tulee jotain heitä mahdollisesti kiinnostavaa. Pariskunta myös rohkaisee ihmisiä verkostoitumaan muiden keräilijöiden kanssa.

– Highlight-löytö, todellinen harvinaisuus ja valtava onnistuminen osuu kohdalle ehkä kerran vuodessa, Heikki Mattila laskee.

Mattiloiden ja Iivari Viilomaan mielestä myös kirpputoreilta voi edelleen tehdä löytöjä. Viilomaa kiertää kirpputoreja 3–7 kertaa viikossa.

– Osan löydöistäni olen saanut vaihtokauppoina tai Facebookin kautta.

Kyösti Kakkonen vinkkaa, että huutokaupat ovat merkittävä väylä uusien esineiden hankkimiseksi.

– Mutta kuka sitä nyt menisi parhaita kätkö- ja aarrepaikkojaan kertomaan? Se on vähän sama kuin sienestäjältä kysyttäisiin, missä täällä lähistöllä on parhaat kanttarellipaikat, Kyösti Kakkonen nauraa.

Kyösti Kakkonen
Kyösti Kakkosen laajasta kokoelmasta halutaan usein lainata esineitä näyttelyihin myös ulkomaille.Antti Haanpää / Yle

Jos työelämän syrjintä on laitonta, miksi se on Suomessa niin yleistä? Tässä 5 syytä

$
0
0

Suomen lain mukaan ihmiset ovat työpaikalla tai työpaikkaa hakiessaan tasa-arvoisia.

Käytännössä näin ei ole. Ihmisiä syrjitään työmarkkinoilla iän, sukupuolen, seksuaalisen suuntautumisen, uskonnon, etnisen taustan, tai vammaisuutensa vuoksi.

Maanantaina Yle kertoi tutkimuksesta, jonka mukaan pelkkä ulkomaalainen nimi huonontaa merkittävästi henkilön mahdollisuuksia päästä työhaastatteluun.

Miksi syrjintä on niin yleistä, jos laki yksiselitteisesti kieltää sen? Keräsimme viisi todennäköistä tai vähintäänkin mahdollista syytä.

1. Merkittävä osa suomalaisista hyväksyy syrjinnän – asenteet kuitenkin muuttuvat sallivammaksi

Ilmeisin syy syrjinnän yleisyyteen on tämä: Oli taustalla negatiiviset ennakkoluulot tai puhdas rasismi, suuri osa suomalaisista pitää syrjintää täysin hyväksyttävänä.

Kun suomalaisilta tänä vuonna kysyttiin, voisiko valkoihoista suomalaista työnhakijaa suosia tummaihoisen työnhakijan kustannuksella, 28 prosenttia vastasi myöntävästi.

Vastaus ei yllätä, kun ottaa huomioon miten suomalaiset suhtautuvat työskentelyyn valtaväestöstä poikkeavien kanssa.

Tuoreimman syrjiviä asenteita selvittävän eurobarometrin mukaan 11 prosenttia suomalaisista pitäisi romanin kanssa työskentelyä "täysin epämiellyttävänä". 12 prosenttia sanoo samaa muslimien kanssa työskentelystä.

asenteet muuttuvat
Grafiikka / Eero Mäntymaa. Lähde: Eurobarometrit 2015 ja 2019

Vertailu vuosien 2015 ja 2019 eurobarometrien välillä kuitenkin osoittaa, että suomalaisten asenteet ovat mahdollisesti muuttumassa sallivammaksi kaikkia vähemmistöryhmiä kohtaan.

Kulunee kuitenkin vielä jonkin aikaa, kunnes kaikki suomalaiset hyväksyvät valtaväestöstä poikkeavat mukisematta työpaikalleen.

2. Työnantajat eivät tiedä mikä on laitonta syrjintää, eikä se aina olekaan ihan yksinkertaista

Osa työnantajista mahdollisesti olettaa, että heillä on vapaus palkata kenet haluaa. Tämä on vain osin totta.

Työhön kuin työhön voi luonnollisesti vaatia työnhakijalta riittävää kokemusta ja koulutusta. Joissakin tilanteissa häneltä on myös perusteltua vaatia muita ominaisuuksia, kuten tiettyä sukupuolta.

Esimerkiksi teatteri voi hakea Väinämöisen rooliin vain miespuolisia näyttelijöitä, poliisien on oltava Suomen kansalaisia ja nostokurjen kuskiksi ei ymmärrettävästi voi palkata muslimia, jonka on pakko päästä rukoilemaan tiettyinä kellonaikoina. Nämä ovat perusteltuja vaatimuksia.

Perusteltua ei kuitenkaan ole vaatia poliisilta vaaleaa ihonväriä tai siivoojalta moitteetonta suomen kielen taitoa.

Hartaiden muslimien syrjiminen ei myöskään ole useimpien töiden kannalta perusteltua. Esimerkiksi viime vuonna Helsingin käräjäoikeus totesi, että islaminuskoisen projekti-insinöörin palkkaamatta jättäminen ei ollut laillista, koska rukoilu olisi ollut sovitettavissa töiden lomaan.

Två muslimska tjejer talar med varandra.
Voiko yritys jättää palkkaamatta asiakaspalvelutehtävään pyrkivän musliminaisen, joka ei suostu luopumaan päähuivistaan? EU-tuomioistuimen mukaan joissakin tilanteissa tämä voi olla perusteltua. Mostphotos / Ahmad Zaihan Amran

Osalla työnantajista pelisäännöt ovat hakusessa. Näin voi päätellä ihmisryhmiä suoraan syrjivistä julkisista työpaikkailmoituksista, joita työsuojeluviranomainen havaitsi viime vuonna 17.

Työnantajat olivat vedonneet muun muassa tietämättömyyteensä, mikä on joissakin tapauksissa vähintäänkin kyseenalaista. Esimerkiksi auton pesijältä oli vaadittu asepalveluksen suorittamista, tekstiilituotteiden tekijältä täydellistä suomen kielen hallintaa ja insinööriltä nuorta ikää.

Työnantaja ei kutsunut hakijaa haastatteluun, koska opetettava kieli ei ollut hakijan äidinkieli. Hakijan haastatteluun kutsumatta jättämisen ei kuitenkaan katsottu olevan oikeasuhtaista, koska hakijalla ei ollut mahdollisuutta osoittaa opetettavan kielen äidinkielentasoista osaamista. Ote työsuojeluviranomaisen raportista vuodelta 2018.

Joskus tietämättömyys on ymmärrettävämpää. Lakia tutkimalla on vaikea saada yksiselitteisiä vastauksia siihen, mikä on laitonta syrjintää ja mikä ei.

Esimerkiksi: voiko yhtenäistä vaatetusta työntekijöiltä vaativa yritys jättää palkkaamatta musliminaisen, joka ei suostu luopumaan päähuivistaan?

EU-tuomioistuin käsitteli tällaista tapausta vuonna 2017. Linjaus oli, että tietyissä tilanteissa näkyvien uskonnollisten symbolien kieltäminen voi olla perusteltua.

Kiellon edellytykset ovat tiukat: sen on perustuttava yrityksen sisäiseen ohjeistukseen, joka kieltää myös muut näkyvät poliittiset, filosofiset tai uskonnolliset tunnukset. Pelkkä oletus asiakkaiden toiveista ei riitä.

EU-tuomioistuimen päätöstä on kritisoitu, koska se voi asettaa uskonnollisia symboleja käyttävät eriarvoiseen asemaan työmarkkinoilla.

Tapaus opettaa ainakin sen, että kieltojen perustelu on helposti monimutkaisempaa kuin valtaväestöstä poikkeavien työntekijöiden hyväksyminen työpaikalle.

3. Työnantaja syrjii, koska pelkää reilun pelin käyvän kalliiksi

Verrattuna etnisten tai uskonnollisten vähemmistöryhmien kanssa työskentelyyn, suomalaiset hyväksyvät työpaikalleen huomattavasti helpommin nuoret, iäkkäät, jostakin vammasta kärsivät tai vastakkaista sukupuolta edustavat työkaverit.

Siitä huolimatta juuri ikään, sukupuoleen tai terveydentilaan kohdistuva syrjintä on hyvin yleistä.

18 prosenttia suomalaisista kertoo tulleensa töitä hakiessaan syrjityksi ikänsä vuoksi. Pelkästään Palvelualojen ammattiliitto PAM saa vuosittain tuhat yhteydenottoa raskaus- tai perhevapaasyrjinnän vuoksi. Lähes puolet vammaisista ihmisistä kertoo kokeneensa syrjintää työpaikalla kyselyä edeltäneen 12 kuukauden aikana.

Tällaisen syrjinnän takana on ihmisryhmään kohdistuvan vihamielisyyden sijaan tavallisesti taloudellisia syitä.

Tyypillinen esimerkki on työnantaja, joka palkkaa nuoren naisen sijaan miehen, koska pelkää naisen tulevan raskaaksi ja jäävän pois töistä. Työnantaja perustelee toimintaansa taloudellisella riskillä, koska työnantaja maksaa osan vanhempainvapaiden kustannuksista.

Hakijalla oli kasvoissa näkyvä ihottuma, kun hän kävi työhaastattelussa. Työnantaja oli työnhakijan mukaan todennut ”tolla naamalla et saa töitä”. Ote työsuojeluviranomaisen raportista vuodelta 2018.

Sama taloudellisen riskin pelko vähentää työnantajien halua palkata iäkkäitä tai jostain vammasta kärsiviä ihmisiä. Työnantaja saattaa olettaa, että nämä työntekijät ovat muita tehottomampia, alttiimpia sairastelemaan tai jäämään työkyvyttömyyseläkkeelle.

Työnantajalla on oikeus edellyttää työntekijältä riittävää työntekokykyä. Irtisanominen tai palkkaamatta jättäminen ei kuitenkaan voi pohjautua oletukseen, vaan työkyky on arvioitava yksilöllisesti.

Työnantaja irtisanoi kahdeksan työntekijää, jotka olivat kaikki yli 50-vuotiaita. Työnantaja ei yksilöinyt millä tavalla työpaikkansa säilyttäneet nuoremmat työntekijät olivat osaamiseltaan ja ammattitaidoltaan pätevämpiä. Työantajan todettiin syrjineen työntekijöitä iän perusteella. Ote työsuojeluviranomaisen raportista vuodelta 2018.

Myös ulkomaalaisten työntekijöiden alipalkkauksen takana on rasistisen asenteen sijaan usein taloudellinen motiivi.

– Monesti liian pientä palkkaa maksava yrittäjä on rekrytoinut oman maan kansalaisia. Yrittäjä perustelee alipalkkausta sillä, että yrityksellä menee niin huonosti. Ja työntekijä suostuu tähän, koska kotimaassa olot ovat vielä huonommat, sanoo ylitarkastaja Jenny Rintala Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Viime vuonna työsuojeluvinranomainen havaitsi lähes 60 tarkastuksellaan syrjintää alkuperän, kielen tai kansalaisuuden perusteella palkanmaksussa tai muissa vähimmäisehdoissa. Usein palkkavertailu ei onnistu, koska työaika-asiakirjat ovat puutteellisia.

Tässä onkin taas yksi syy työsyrjinnän yleisyyteen. Sitä on todella vaikeaa todistaa.

4. Työsyrjinnän osoittaminen on tavattoman vaikeaa

Jos ravintola systemaattisesti kieltää sisäänpääsyn romaneilta, asia väistämättä päätyy useiden sivullisten tietoon.

Jos työnantaja syrjii samalla tavalla töitä hakevia romaneita, asia on vaikeampi osoittaa.

– Tarvitaan näyttöä, että juuri siinä tilanteessa on tapahtunut syrjintää. Näyttöä ei ole tutkimus, joka osoittaa että väestönosaa syrjitään. Pitää syntyä syrjintäolettama, jota työnantaja ei pysty kumoamaan, Rintala sanoo.

Tällaista kiistatonta näyttöä olisi esimerkiksi viestinvaihto, jossa romanille olisi sanottu työpaikan tulleen jo täytetyksi, jonka jälkeen työhön olisi kuitenkin palkattu epäpätevämpi kantasuomalainen. Tai sitten tilanne, jossa yritys rekrytoi suuren joukon alle 30-vuotiaita, vaikka he eivät ole pätevämpiä kuin rannalle jätetyt yli 50-vuotiaat.

Tällaisen näytön hankkiminen on vaikeaa. Osasyynä on Suomen lainsäädäntö, joka kohtelee syrjinnän kohteita epätasa-arvoisesti.

Jos henkilö epäilee jääneensä paitsi työpaikasta sukupuolensa vuoksi, hän voi vaatia työnantajalta selvitystä rekrytointipäätöksestä. Näin määrää tasa-arvolaki.

Jos oletettu syrjintä kohdistuu esimerkiksi etnisyyteen, työnantajalla ei ole velvollisuutta selvittää asiaa. Näitä syrjinnän muotoja säätelee yhdenvertaisuuslaki, joka ei sisällä työnantajan selvitysvelvollisuutta työnhakijalle.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu vaati tähän viime vuonna muutosta. Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvolautakunta suhtautui asiaan nihkeästi, koska muutos "lisäisi työntantajien hallinnollista taakkaa" ja voisi "lisätä rekrytointiin liittyvää epävarmuutta".

Myös työsuojeluviranomainen pitäisi muutosta tervetulleena. Jos työnhakija saisi selvityksen valintaperusteista, hän voisi paremmin arvioida onko syrjintää tapahtunut.

– Nyt työsuojeluviranomaisen valvontatoimenpiteitä tarvitaan, vaikka asia olisi voinut selvitä ilman viranomaisen puuttumista. Työnhakijalla on ollut tunne että häntä on syrjitty, mutta kun asiaa selvitetään, selviää että työnantaja onkin vain valinnut ansiooituneemman työntekijän, sanoo Etelä-Suomen aluehallintoviraston tarkastaja Jenny Rintala.

5. Syrjitty ei kerro kohtelustaan, koska spelkää seurauksia

Kuten kaikki laiton toiminta, myös työelämässä tapahtuva syrjintä jää suurilta osin pimentoon.

Esimerkiksi Elinkeinoelämän keskusliiton kyselyyn vastanneista ikäsyrjintää kohdanneista suomalaisista vain kymmenesosa oli ilmoittanut asiasta eteenpäin.

Osasyy tähän on tietämättömyys. 2015 eurobarometrin mukaan viidesosa suomalaisista ei tiedä kenelle syrjinnästä tulisi ilmoittaa: työpaikan luottamusmiehelle, poliisille, tasa-arvovaltuutetulle, yhdenvertaisuusvaltuutetulle, aluehallintovirastoon, ammattiliittoon, vai yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakuntaan?

Ne jotka tietävät oikeutensa ja kuinka tulisi toimia, eivät välttämättä halua nostaa asiaa esille.

Monissa syrjintäasioissa yhteyttä ottanut ei halua, että viranomainen ryhtyy valvontatoimenpiteisiin hänen nimellään. Syynä voi olla esimerkiksi pelko leimautumisesta tai vastatoimista työpaikalla. Tämä koskee erityisesti tiettyjä vähemmistöryhmiä kuten ulkomaalaisia työntekijöitä. Ote työsuojeluviranomaisen raportista vuodelta 2018.

Yksi syy tähän on se, että henkilöt eivät usko ilmoituksen johtavan mihinkään. Toinen syy on se, että syrjitty pelkää ilmoituksen johtavan ongelmiin, kuten irtisanomiseen. Työsuojeluviranomainen törmääkin säännöllisesti tapauksiin, joissa syrjintää kokeva ei uskalla nimellään pyytää valvontatoimenpiteitä vastatoimien pelossa.

EU-maiden ulkopuolelta tulleiden työntekijöiden tilanne on monesti Suomen kansalaisia tukalampi, koska heidän oikeutensa oleskella Suomessa riippuu työpaikasta. Ilman oleskelulupaa Suomessa työskentelevät paperittomat ovat vielä alttiimpia syrjinnälle, koska he eivät voi ilmoittaa kohtelustaan poliisille.


Unirytmiä voi säätää myös liikunnan avulla – kaikki on kiinni ajoituksesta

$
0
0

Iltavirkkuus ja aamuvirkkuus ovat osittain luontaisia taipumuksia, mutta niitä on mahdollista myös säätää. Valon määrän, liikunnan ja ruokailun oikealla ajoittamisessa on tutkimusten mukaan mahdollista myöhentää tai aikaistaa vuorokausirytmiä.

Asialla on merkitystä, sillä erityisesti iltavirkuille on havaittu kasaantuvan erityisen paljon erilaisia terveyshaittoja, kuten unettomuutta, sydän- ja verisuonitauteja, 2-tyypin diabetesta, masennusta, astmaa ja selkäkipuja.

– Iltavirkuilla on väestötutkimuksissa havaittu muita yleisemmin myös runsaampaa alkoholinkäyttöä, he tupakoivat useammin ja heidän ruokavalionsa on epäterveellisempi. Eli tähän näyttää liittyvän hyvin moninaisia terveysmuutoksia, kuvailee tutkimusprofessori Timo Partonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL).

Riskien kasaantuminen ei selity pelkästään sillä, että iltavirkut saisivat liian vähän unta. Iltavirkkuudella näyttäisi olevan itsenäinen riskivaikutuksensa. Esimerkiksi iltavirkun oman rytmin noudattaminen ei korjaa ongelmia, vaan myöhentynyt päivärytmi itsessään on pitkällä aikavälillä ongelmia tuottava asia.

–Jos iltavirkku noudattaisi omaa sisäistä rytmiään se olisi selkeästi pitempi kuin 24 tuntia vuorokaudessa. Mitä pitempi se on, sitä suuremmaksi riski näyttäisi kasvavan terveyshaittojen suhteen.

Aamuvalo hyvä, iltavalo huono

Ihmisen sisäinen kello tahdistuu luontaisesti aamujen valoisuuteen. Sisäinen kello ei ole kellontarkka, vaan se jätättää muutaman minuutin joka vuorokausi.

Suomessa valon määrä vaihtelee voimakkaasti kesän ja talven välillä. Myös sisäinen kello jätättää kesällä ja talvella enemmän kuin syksyllä tai keväällä.

Kellon tarkkuuteen voi perimän vaikutuksista huolimatta onneksi kuitenkin vaikuttaa ajoittamalla nukkumistaan, liikkumistaan ja syömistään oikein.

Valon vaikutus tunnetaan sisäisen kellon säätäjänä. Sen vaikutus on voimakas ja nopea.

–Valo aikaistaa vuorokausirytmiä silloin kun sitä on saatavilla kello 5–9. Iltapäivällä tai illalla silmiin tulevalla valolla on päinvastainen vaikutus. Jokainen valoisa lisätunti illalla häiritsee unta. Mitä enemmän silmiin tulee valoa, sitä enemmän sisäinen kello pyrkii jätättämään ja päivärytmi myöhentymään, Partonen neuvoo.

Valo vaikuttaa silmän verkkokalvon kautta suoraan aivoissa sijaitsevan hypotalamuksen suprakiasmaattisen tumakkeen soluihin jotka reagoivat hyvin herkästi valoon tai sen puutteeseen. Tumakkeen solut puolestaan tahdistavat ihmiselimistön muita soluja käymään samaan aikaan.

Liikunnallakin on mahdollista säätää rytmiä

Tuoreen yhdysvaltalaistutkimukseen mukaan myös liikunnalla voi vaikuttaa unirytmin aikaistamiseen tai myöhentämiseen, vaikka liikunta vaikuttaakin valoa hitaammin. Olennaista on, mihin aikaan liikuntaa harrastetaan, painottaa tutkimusprofessori.

– Tunnin mittainen kuntoliikunta aikaistaa vuorokausirytmiä, jos liikutaan noin seitsemän aikaan aamulla tai sitten alkuiltapäivästä kello 13–16. Muina aikoina liikunta taas pyrkii viivästyttämään vuorokausirytmiä.

Juoksija juoksee kävelytiellä.
Liikunnan oikea ajoittaminen on tärkeää, jos sillä haluaa aikaistaa tai myöhentää rytmiä. Liikunta kello 7 aikaan tai kello 13–16 auttaa aikaistamaan vuorokausirytmiä. Tiina Jutila/Yle

Partosen mukaan ruokavalion ja aterioinnin vaikutukset sisäisen kellon toimintaan ovat vielä suurelta osin kartoittamatta.

– Aamupalan syömättä jättämisellä näyttää olevan haitallista vaikutusta sisäisen kellon toiminnan kannalta. Samoin isojen, hiilihydraattipitoisten aterioiden syöminen illalla näyttää lisäävän sisäisen kellon jätätystä.

Iltavirkkuus lisääntyy Suomessa

Iltavirkkujen määrä suomalaisessa aikuisväestössä on lisääntynyt 1980-luvulta alkaen. Iltavirkkuuden kasvaessa eli päivärytmin myöhentyessä, myös univelkaisten ja unettomien aikuisten ja nuorten osuus on kasvanut.

Perimän vaikutus aamu- tai iltaunisuuteen on vahva. Kaksostutkimusten perusteella noin puolet vaihteluista johtuu perimästä. DNA:ssa on yli 350 kohtaa, jotka vaikuttavat aamu- tai iltavirkkuuteen. Toinen puoli iltavirkkuudesta selittyy ympäristön vaikutuksilla, ja joita on osittain mahdollista muokata.

Talviaikaan siirtyminen hyödyttää useimpia

Ensi yönä tehtävä kellojen siirto tuo vuorokauteen tunnin lisää. Partosen mukaan useimpia ihmisiä kellojen siirto normaaliaikaan hyödyttää.

Stockmannin kello
Iltavirkkuus on lisääntynyt Suomessa 1980-luvulta lähtien. Päivärytmin myöhentyessä myös ihmisen sisäisen kellon häiriöt ovat lisääntyneet. Jari Kovalainen / Yle

– Nyt syksyn ja talven tullen ongelmana on se, että aamut muuttuvat hämärimmiksi ja pimeämmiksi, jolloin tätä valon antamaa aikamerkkiä ei tulekaan. Sisäiselle kellolle tämä tarkoittaa sitä, että se jää tavallista enemmän jälkeen syksyn ja talven aikana.

EU:ssa kellojen siirtämisen lopettamista on valmisteltu vuodesta 2018 lähtien. Ratkaisua asiassa ei kuitenkaan ole vielä tehty. Tavoitteena on ollut yhteiseen vuosiaikaan siirtyminen jo vuonna 2012, mutta EU:n jäsenvaltioiden päättämättömyys asiassa voi siirtää asian valmistelua vielä pitkälle tulevaisuuteen.

Neljä tieteellistä yhdistystä on kannattanut talvi- eli normaaliaikaa: European Sleep Research Society (ESRS), European Biological Rhythms Society (EBRS), Society for Research on Biological Rhythms (SRBR) Associação Portuguesa de Cronobiologia e Medicina do Sono (APCMS).

– Se pitäisi loppusyksyn talven ja loppukevään aamut yhtä valoisina kuin ne ovat nyt. Jos taas valitaan pysyvä kesä, se tarkoittaisi aamujen pimenemistä. Tämä johtaisi sisäisen kellon jätätyksen voimistumiseen. Univaikeudet ja kaamosoireet saattaisivat yleistyä ja vakavoitua niillä, joita niitä jo on, arvioi Partonen.

Lue lisää:

Suomen ajama kellojen siirtelyn lopetus jumissa Brysselissä – Kellot käännetään sunnuntaina taas talviaikaan

Tekniikan opiskelijoita revitään hyväpalkkaisiin töihin, mutta sekään ei riitä täyttämään teknologiateollisuuden tarpeita

$
0
0

Tekniikan alojen opiskelijoiden tunnelmat ovat korkealla, sillä töitä on hyvin tarjolla. Mutta Teknologiateollisuus ry on huolissaan. Osaavien työntekijöiden puutteesta on tullut pullonkaula alan yritysten kasvulle.

Tämä on huomattu myös yliopistoissa.

– Tällä hetkellä osaajapula on niin kova, että meillä on isoja haasteita saada opiskelijoita suorittamaan opintonsa loppuun, koska työelämän imu on niin vahva, kertoo Aalto-yliopiston rehtori Ilkka Niemelä.

– Ei lähdetä hakemaan töitä, vaan paikka on jo valmiina. Se osoittaa, että yhteiskunta tarvitsee tällaisia osaajia enemmän.

Uusimaa ei ole ainoa osaajapulassa kärvistelevä alue. Töitä olisi tarjolla eri puolella Suomea.

Meillä on haasteita saada opiskelijoita suorittamaan opintonsa loppuun. Ilkka Niemelä

– Meiltä valmistuneet työllistyvät hyvin, heille maksetaan hyvin, ja heistä on kova kysyntä, luettelee Lappeenrannan-Lahden teknillisen yliopiston (LUT) hallituksen puheenjohtaja Tuomo Rönkkö.

Myös tohtoreille riittää kysyntää.

– Meiltä revitään kaikki väitelleet tohtorit teollisuuteen, ja tämä on ollut ainakin meidän aloilla merkittävä muutos viime vuosikymmenen aikana, sanoo puolestaan LUT-yliopiston rehtori Juha-Matti Saksa.

Palkatuista jo yli puolet korkeakoulutettuja

Etenkin korkeasti koulutetun työvoiman tarve on Teknologiateollisuus ry:n tekemän tuoreen selvityksen perusteella suuri.

– Tällä hetkellä teknologia-alan yrityksiin rekrytoitavista jo 60 prosenttia on korkeakoulutettuja ja tarve kasvaa edelleen, kertoo kasvun ja uudistumisen johtaja Laura Juvonen.

Selvityksen mukaan teknologiateollisuuteen tarvitaan vuosittain yli 9 000 uutta tekniikan osaajaa. Tulevaisuudessa pulaa on erityisesti diplomi-insinööreistä.

Teknologiateollisuuden osaajatarveselvitys 2018
Lasse Isokangas / Yle

Juvonen sanoo, että nopealla aikataululla osaajia saadaan lisäämällä yritysten kanssa toteutettavaa muunto- ja täydennyskoulutusta, maisteriopintoihin valittavien määrää ja kansainvälisiä maisteriohjelmia sekä palkkaamalla kansainvälisiä osaajia.

Jotta osaajien saaminen pitkällä tähtäimellä turvataan, tulee Teknologiateollisuuden mielestä korkeakoulujen tutkintotavoitteita tekniikan aloilla nostaa.

Juvonen korostaa, että korkeakoulutuksen lisääminen on paras keino estää yritysten lähteminen muualle ja toisaalta houkutella kansainvälisiä yrityksiä Suomeen.

Pula osaajista alkaa Juvosen mukaan jarruttaa työllisyyden kasvua. Viidestä päätoimialasta koostuva teknologiateollisuus tuottaa noin puolet Suomen viennistä ja työllistää suoraan 320 000 ja välillisesti noin 670 000 ihmistä.

LUT tuplaa tekniikan tutkintojen määrän

Opetus- ja kulttuuriministeriö on tehnyt ehdotuksen yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen tutkintotavoitteiden kasvattamisesta tuhansilla vuosille 2021–2024 sekä vuodelle 2030.

Ministeriö muun muassa ehdottaa, että diplomi-insinöörin tutkintojen määrä tulisi nostaa kymmenessä vuodessa liki viiteen ja puoleen tuhanteen. Teknologiateollisuus pitää tavoitteen toteutumista erittäin tärkeänä.

Korkeakoulujen omat esitykset ovat hieman ministeriön lukuja suurempia.

Lappeenrannan-Lahden teknillisen yliopiston (LUT) tavoite on kunnianhimoinen.

En pelkästään usko, vaan tiedän, että pystymme. Tuomo Rönkkö

Vuoteen 2030 mennessä LUT uskoo pystyvänsä yli kaksinkertaistamaan tekniikan aloilta valmistuvien määrän nykyisestä 450:stä lähes tuhanteen.

– En pelkästään usko, vaan tiedän, että pystymme, vakuuttaa Tuomo Rönkkö.

Aalto-yliopisto puolestaan kaavailee nostavansa tutkintojen määrää tuhannella eli 2 200:aan.

– Tämä on iso haaste tekniikan alalla, myöntää Ilkka Niemelä.

Insinööriopiskelijat Aalto yliopisto
Risto Ojala ja Jesse Pirhonen kehittävät roskienkeräysrobottia. Aalto-yliopiston teollisen internetin kampuksella on tiloja teollisen ja esineiden internetin sekä tekoälyn tutkimukseen.Pekka Koli / Yle

Korkeakouluja huolestuttaa, miten ne pystyvät tuottamaan entistä enemmän tutkintoja, jos valtiolta ei heru lisää rahaa.

Rönkön mukaan rahaa kyllä tarvitaan, mutta "aina ei voida olla käsi ojossa".

– Veronmaksajien raha on niin kallista rahaa, että sitä pitää käyttää huolellisesti. Kyllä meidän pitää itsekin tehdä jotain. Yliopistojen tulee nostaa tuottavuutta esimerkiksi digitalisaation ja uusien opetusmenetelmien avulla.

Tätä ei voi tehdä pelkästään digitaalisesti ja virtuaalisesti. Ilkka Niemelä

Niemelä sanoo, että näin tehdään Aallossakin, mutta tämä ei riitä.

– Energiatekniikka, konetekniikka, kemiantekniikka, rakennustekniikka, sähkötekniikka – kaikki vaativat sitä, että päästään tutkimaan ja kokeilemaan asioita oikeassa ympäristössä ja oikeilla materiaaleilla. Tätä ei voi tehdä pelkästään digitaalisesti ja virtuaalisesti, jos halutaan laadukasta koulutusta.

Teknologiateollisuuden ratkaisu: lisää yhteistyötä

Teknologiateollisuuskin on huolissaan korkeakoulujen resursseista ja koulutuksen laadusta koulutusmäärien kasvaessa. Sen mielestä lisärahaa tarvitaan ja koulutusta on kehitettävä, mutta tämä ei ole ainoa ratkaisu ongelmaan.

Etujärjestön toiveena on "lisätä yritysten ja yliopistojen välisiä kumppanuuksia".

Laura Juvonen korostaa, että yritysten olisi syytä olla kiinnostuneita tiiviimmästä yhteistyöstä alan korkeakoulujen kanssa oman tulevaisuutensa vuoksi. Koulutustalkoisiin kaivataan tekijöitä.

Yritykset voisivat tarjota projektitöitä ja työharjoittelupaikkoja, osallistua opetuksen toteuttamiseen ja lisätä verkostomaista yhdessä tekemistä, ehdottaa Juvonen.

Hän uskoo, että yrityksillä voisi lisäksi olla halua osallistua nykyistä enemmän lahjoitusprofessuureihin.

Laura Juvonen
Teknologia-alan osaaminen on tulevaisuudessa entistäkin tärkeämpää muun muassa ilmastonmuutoksen vuoksi, korostaa Teknologiateollisuuden kasvun ja osaamisen johtaja Laura Juvonen.Pekka Koli / Yle

– Meillä on hyviä kokemuksia lahjoitusprofessuureista esimerkiksi Lahdesta, kertoo Tuomo Rönkkö.

LUT-yliopisto on saanut rahoitusta myös säätiöiltä. Niemelän mukaan myös Aalto-yliopiston yhteistyö yritysten ja säätiöiden kanssa on tiivistä.

– Mutta laadukas koulutus ei voi perustua yksittäisiin lahjoituksiin, projekteihin tai hankkeisiin, vaan se tarvitsee pitkäjänteisen kehittämistyön ja julkisen rahoituksen.

Niemelän mukaan näin saadaan muitakin rahoittajia houkuteltua mukaan.

DI-koulutusta halutaan lisää etenkin Uudellemaalle

Teknologiateollisuuden mukaan laadukasta korkeakoulutusta ei voi hajauttaa aivan joka maakuntaan.

– Mutta on varmasti perusteltua lisätä paikkoja kaikissa seitsemässä tekniikan koulutusta antavassa yliopistossa, Juvonen arvioi.

Teknologiateollisuus haluaa lisää DI-opiskelupaikkoja erityisesti Uudellemaalle, jossa työpaikkojen määrä kasvaa eniten.

Laadukas koulutus ei voi perustua yksittäisiin lahjoituksiin, projekteihin tai hankkeisiin. Ilkka Niemelä

Selvityksen mukaan Suomesta tulevista yliopistojen tekniikan ja tietojenkäsittelyn alojen uusista opiskelijoista uusmaalaisia on 40 prosenttia.

Rönkkö katsoo, että uusia työntekijöitä Uudellemaalle on syytä kouluttaa muuallakin.

– Meillä on erittäin hyvät edellytykset kouluttaa ihmisiä ja tehdä menestyvää yritystoimintaa myös muualla kuin Kehä III:n sisäpuolella. Uudellemaalle voivat hakeutua töihin muutkin kuin Uudellamaalla koulutetut.

Juttua on korjattu Aalto yliopiston rehtorin sukunimien osalta klo 15.03 ja 16.38. Rehtorin nimi on Ilkka Niemelä, ei Ilkka Heikkilä.

Lue myös:

Korkeakoulut etunojassa tutkintotalkoisiin – tietotekniikkaan, tietojenkäsittelyyn ja tekniikan aloille esitetään tuhansia uusia opiskelupaikkoja

Korkeakoulujen tutkintotavoitteet ovat huikeat – vain rahoitus ja resurssit puuttuvat

Korkeakoulutettuja tarvitaan tulevaisuudessa lisää, lähihoitajistakin tulee kova pula – Mihin koulutusrahat pitäisi käyttää?

Barcelonassa tuhannet separatistit ottivat yhteen poliisin kanssa – Ainakin 40 loukkaantui ja useita pidätettiin

$
0
0

Barcelonan keskustassa tuhannet separatistit ottivat lauantai-iltana yhteen poliisin kanssa.

Radikaali separatistien ryhmä keräsi tuhansia osallistujia kokoontuessaan poliisin päärakennuksen ulkopuolelle.

AFP:n kirjeenvaihtajan mukaan mielenosoittajat viskoivat mellakkapoliiseja muun muassa pulloilla ja kivillä. Poliisi vastasi provokaatioihin ja yritti hajottaa mellakkaa muun muassa pampuin.

Mileenosittajia.
Mielenosoittajat ottavat yhteen poliisin kanssa Barcelonassa.Lluis Gene / AFP

Poliisin mukaan mellakoihin osallistui noin 10 000 mielenosoittajaa.

Espanjalaismedian tietojen mukaan ainakin 40 ihmistä loukkaantui ja useita pidätettiin radikaalien separatistinuorien ja poliisin yhteenotossa.

Vain tunteja aikaisemmin Barcelonassa järjestettiin 350 000 ihmisen suurmielenosoitus, joka sujui rauhallisesti.

Poliisi varoitti yöllä liikkumisesta ydinkeskustan Plaza Catalunyan ympäristössä levottomuuksien vuoksi.

Separatistien liikehdintä alkoi lokakuun puolivälissä, kun Espanjan korkein oikeus langetti 9–13 vuoden vankilatuomiot yhdeksälle Katalonian itsenäistymishankkeen johtajalle.

Mielenosoittajia
Mielenosoittajat ottavat yhteen poliisin kanssa Barcelonassa. Josep Lago / AFP

Separatistien itsenäistymistoiveiden vastustajat puolestaan suunnittelevat sunnuntaille suurta vastamielenosoitusta.

Kaksi oppositiopuoluetta antaa tukensa uusille vaaleille Britanniassa, jos brexitille annetaan lisäaikaa tammikuulle

$
0
0

Britanniassa kaksi oppositiopuoluetta on valmiina myöntymään pääministeri Boris Johnsonin vaatimiin ennenaikaisiin parlamenttivaaleihin, puolueiden johtajat kertoivat lauantaina.

Skotlannin kansallispuolueen SNP:n puheenjohtaja Ian Blackford ja liberaalidemokraattien Jo Swinson lähettivät ehdotuksensa kirjeitse Eurooppa-neuvoston puheenjohtajalle Donald Tuskille.

Puolueiden ehtona kuitenkin on, että EU-maat myöntävät lykkäystä Britannian EU-erolle tammikuun loppuun saakka. EU:n on määrä päättää asiasta alkuviikolla, jolloin käynnistettäisiin kirjallinen menettely päätöksen tekemiseksi.

EU-maat ovat valmiita antamaan erolle lisäaikaa, mutta kuinka paljon, on toinen kysymys.

Jäsenmaiden välillä on ollut erimielisyyttä siitä, kuinka pitkään brexitiä voidaan lykätä. Tiukkaa linjaa ajaneen Ranskan eurooppaministeri Amelie de Montchalin sanoi torstaina ranskalaisen RTL:n haastattelussa, että maa haluaa tietää, mihin Britannia lisäajan käyttäisi. Aika pelkästään ei ole hänen mukaansa ratkaisu.

EU-ero nurkan takana

Pääministeri Johnson on esittänyt, että Britanniassa järjestettäisiin ennenaikaiset parlamenttivaalit 12. joulukuuta tilanteen selkeyttämiseksi. Parlamentin on tarkoitus keskustella vaalien järjestämisestä maanantaina. Britanniassa on toivottu, että silloin EU:n kanta lisäajan pituuteen olisi tiedossa.

Skotlannin kansallispuolue ja liberaalidemokraatit ehdottavat uusien vaalien ajankohdaksi 9. joulukuuta, jos eroa lykätään tammikuulle. Molemmat puolueet vastustavat brexitiä.

– Jos tämä merkityksellinen lykkäys turvataan, teemme silloin yhdessä töitä sen eteen, että tänä vuonna järjestetään uudet vaalit, SNP:n Blackford totesi.

Johnson on jo kahdesti aiemmin yrittänyt saada järjestettyä ennenaikaisia vaaleja, mutta ei ole saanut esityksilleen riittävää kannatusta. Hän perusteli Sky Newsin haastattelussa esitystään sillä, että vaalit tarvitaan, jotta brexit saataisiin toteutettua.

Nyt odotetaan myös sitä, mikä on työväenpuolueen kanta uusiin vaaleihin. Tähän mennessä se on vaatinut, että sopimuksettoman brexitin riski pitäisi ensin saada pois pöydältä. Guardianin mukaan suurin osa puolueen kansanedustajista vastustaa yhä ajatusta ennenaikaisista vaaleista.

Ensi viikon alussa Britannian EU-ero on jo todella lähellä, mikä lisää paineita päätösten tekemiseen. Britannia on jättämässä EU:n lokakuun viimeinen päivä eli torstaina, jos lisäaikaa ei myönnetä.

Britannian EU-eroa on lykätty aiemmin jo kahdesti. Eron piti alun perin tapahtua maaliskuun lopussa, mutta maa on pyytänyt lisäaikaa poliittisen hajaannuksen takia.

Viime viikon lauantaina Britannian hallitus pyysi EU:lta lisäaikaa tammikuun loppuun. Pyyntö oli vastahakoinen, sillä hallitus teki sen parlamentin velvoittamana. Pääministeri Johnson on itse taistellut nopeamman eron puolesta.

Lue myös:

Levottomuuksien uhka leijuu vaaleihin valmistautuvan Britannian yllä – Tutkimus: Enemmistö hyväksyy väkivallan brexitin ratkaisemiseksi(25.10.)

EU on valmis myöntämään Britannialle lisäaikaa brexitissä – päätös uudesta aikarajasta venyy kuitenkin ensi viikolle(25.10.)

Pääministeri Boris Johnson haluaa Britanniaan ennenaikaiset vaalit joulukuussa – asiasta yritetään päättää maanantaina(24.10.)

Tutkijan työ vie yhä useammin ulkomaille, jopa kaukaisiin maihin – opiskelijat taas pysyvät mieluusti kotona

$
0
0

Apulaisprofessori Jarkko Salojärvi elää uransa kenties kansainvälisintä vaihetta. Salojärvi on jo puolisentoista vuotta työskennellyt Nanayangin teknologisessa yliopistossa Singaporessa, missä hän on käynnistämässä omaa tutkimusryhmäänsä.

Salojärvi työskentelee yhä myös Suomessa – hänellä on täällä akatemiatutkijan paikka. Silti hän on ehtinyt olla monessa mukana maailmalla. Viime aikoina huomiota on herättänyt erityisesti avokado-tutkimus, joka on yltänyt Yhdysvaltain tiedeakatemian Pnas-julkaisun luetuimpien artikkeleiden joukkoon.

Avokado-tutkimus oli perustutkimusta, jolla on käytännön sovellutuksia. Sen ansiosta avokadon jalostamiseen saadaan vauhtia, mikä taas helpottaa tietyille taudinaiheuttajille vastustuskykyisten lajikkeiden kehittämisen. Avokadon lisäksi samanlaisia ratkaisuja kaipaisivat kipeästi esimerkiksi banaanit ja oliivipuut.

Tutkimusartikkelissa kiinnittää huomiota epätavallisen laaja ja kansainvälinen tutkijajoukko, joka on osallistunut sen laatimiseen. Nimistä päätellen mukana on väkeä niin lännestä kuin idästäkin. Ja yksi suomalainen.

Jarkko Salojärvi
Apulaisprofessori Jarkko SalojärviJarkko Salojärvi

Jarkko Salojärven omien sanojen mukaan hänen osuutensa oli "kohtalaisen pieni". Hän löysi yhden ratkaisun sille, miten koppisiemenisten kasvien lajiutuminen on edennyt.

Moderni kansainvälistymiskehitys käynnistyi Cernissä

Salojärven päätyminen tutkijajoukkoon on yksi osoitus siitä, kuinka suomalainen akateeminen maailma on kansainvälistynyt.

Uudesta asiasta ei ole kyse, sillä läpi vuosisatojen suomalaisiakin on vieraillut eurooppalaisissa yliopistoissa, muistuttaa Helsingin yliopiston vararehtori Hanna Snellman.

Nykykehityksen ensiaskeleita otettiin Sveitsissä sijaitsevassa Euroopan hiukkastutkimuslaitoksessa Cernissä, mutta nyttemmin kansainvälistyminen on laaja-alaistunut. Esimerkiksi viime vuonna tilastoitiin 3 500 vähintään viikon kestävää vierailua Suomesta ulkomaille, eivätkä kaikki vierailut edes ole tässä luvussa.

Vuotuiset vierailumäärät ovat olleet jopa viimevuotisia korkeampia tällä vuosikymmenellä. Snellman että Salojärvi sanovat uskovansa, että suomalaiset tutkijat ovat nyt kansainvälisempiä kuin koskaan ennen.

Kansainvälinen liikkuvuus ehto rahoitukselle

Kehitykseen on vaikuttanut se, että tutkimusten rahoituksen edellytyksenä on nykyisin kansainvälinen liikkuvuus. Ulkomailla vietetyt tutkimusjaksot ovat yksi kriteeri Suomen Akatemian rahoitukselle.

Kehitystä tuetaan tietoisesti, koska tutkijoille on tärkeää voida verrata ja peilata työtään kansainvälisesti.

Tutkijoille toimii motiivina sekin, että jos on mukana avokado-tutkimuksen kaltaisessa monikansallisessa yhteisartikkelissa, luetaan sitä muita tiedeartikkeleita enemmän maailmalla. Ja samalla tullaan huomatuksi.

Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun avointa aulatilaa opiskeluavarten.
Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun avointa aulatilaa.Petteri Juuti / Yle

Tämän vahvistaa myös Salojärvi. Tutkimusryhmiin pääseminen menee tieteellisissä piireissä hyvin paljon kontaktien kautta, hän sanoo.

– Jos jonkun työ tiedetään hyväksi ja luotettavaksi, kutsutaan hänet tutkimuskonsortioihin.

Yhä harvempi opiskelija lähtee vaihtoon ulkomaille

Samaan aikaan kun tutkijat liikkuvat yhä enemmän maailmalla, on opiskelijoiden kansainvälistyminen ottanut takapakkia.

Ylekin uutisoi äskettäin selvityksestä, jonka mukaan entistä harvempi opiskelija lähtee vaihtoon ulkomaille. Sen mukaan vaihtoon lähtevien korkeakouluopiskelijoiden määrä laski 15 prosenttia vuosina 2016–2018.

Vararehtori Hanna Snellman vahvistaa kehityksen Helsingin yliopiston osalta. Hänen mukaansa vuonna 2010 lähtijöitä oli lähes tuhat, mutta viime vuonna enää runsaat 600. Myöskään esimerkiksi Aalto-yliopiston uudet opiskelijat eivät lähde vaihtoon läheskään yhtä usein kuin ennen.

Kehityksen syistä keskustellaan, mutta se tiedetään, että suuntaus on ollut sama myös muualla Euroopassa.

Helsingin yliopiston kirjasto
Opiskelijoita Helsingin yliopiston kirjastossa.Henrietta Hassinen / Yle

Snellmanin mukaan Helsingin yliopistossa on ollut tulijoita enemmän kuin lähtijöitä. Siitä kertoo sekin, että yliopiston opetus- ja tutkimushenkilökunnasta peräti 24 prosentilla on jonkin muun maan kuin Suomen passi.

Esimerkiksi Lapin yliopisto vetää suhteessa monia muita paremmin ulkomaisia vaihto-opiskelijoita.

Eksotiikkakin vetää, mutta yliopistoväki on saanut myös sellaista palautetta, että hakeutuminen Lapin kaltaiseen paikkaan on ollut jopa meriitti työnhaussa, kertoo kansainvälistymispalveluiden päällikkö Jaana Severidt Lapin yliopistosta.

Kansainvälisessä porukassa oppii yhtä sun toista

– Erittäin antoisaa, kuvailee Salojärvi työtään kansainvälisessä porukassa.

Työ ei hänen kokemuksensa mukaan eroa juurikaan normaalista tutkimusryhmissä Suomessa tehtävästä työstä. Salojärven ryhmässä on 14 jäsentä, joista kolme on Suomesta ja loput Iranista, Intiasta, Kiinasta, Singaporesta ja Pohjois-Makedoniasta.

Monikuttuurinen työ on antoisaa sikälikin, että siinä saa hyvin erilaisen näkökulman maailman tapahtumiin.

– Olen esimerkiksi päässyt keskustelemaan Intian vaalijärjestelmästä ja politiikasta intialaisten jatko-opiskelijoiden kanssa, ja toisaalta kuullut siitä, millainen Iranin yhteiskunta on kulissien takana.

– Kokemukseni perusteella sanoisin, että yksilöiden väliset erot ovat kulttuurisia eroja suurempia.

Huumeista irti päässyt äiti: Tuomitseminen ei auta – huono kohtaaminen voi romuttaa raitistumisen

$
0
0

Pääkaupunkiseudulla asuva kolmikymppinen Jenna aloitti huumeiden käytön teini-iässä. Hän käytti huumeita koko yläkoulun ja lukion ajan.

– Pääasiassa subutexia, mutta myös suonensisäisiä.

Jenna ei esiinny tässä jutussa omalla nimellään aiheen arkaluontoisuuden vuoksi.

Lukion jälkeen Jenna meni töihin ja käyttö pysyi ”suunnilleen” hallinnassa. Kun työt loppuivat, käyttö lisääntyi.

– Ei ollut enää syytä pitää kulisseja pystyssä.

Jenna oli katkaisuhoidossa muutaman kerran, mutta palasi aina huumemaailmaan. Vasta raskaus sai nuoren naisen pysähtymään.

Noin kuudella prosentilla odottavista äideistä on jonkinlainen päihdeongelma, sanoo Ensi- ja turvakotien liiton asiantuntija Niina Kokko.

– Äidin päihteidenkäyttö on yleisin syy pienten lasten huostaanottoihin Suomessa. Vuosittain 3 000–6 000 sikiön kehitys on vaarassa päihteiden takia.

Kokon mukaan naisten alkoholin kulutus on lisääntynyt, samoin huumeiden käyttö. Noin kolmasosa kaikista huumeiden käyttäjistä on naisia.

"Oletin, että he vievät lapsen minulta pois"

Jenna käytti huumeita kymmenen vuotta. Kun hän sai tietää olevansa raskaana, hän soitti A-klinikalle.

– Kysyin, mitä mä teen, kun olen raskaana ja käytän päihteitä. Siitä asiat lähtivät etenemään. Avuksi tuli paljon hoitoalan ihmisiä, jotka puivat asioitani.

Jenna mukaan monelle päihdeäidille pelko lapsen menettämisestä saattaa nousta esteeksi hoitoon hakeutumiselle.

– Erityisesti lastensuojeluihmisten tapaamista pelkäsin tosi paljon alussa. Oletin, että he vievät lapsen minulta pois.

Pelko osoittautui vääräksi.

Hoitohenkilökunnan ymmärtävä suhtautuminen on ollut Jennan mukaan hänen raitistumisessaan ratkaisevaa.

– Minulle tehtiin selväksi, mitä pitää tapahtua, että minä ja lapsi voimme jatkaa elämää yhdessä. Mutta samalla minua kohdeltiin ystävällisesti, eikä tuomittu. Se oli tosi merkityksellistä.

Tosinkin olisi voinut käydä.

– Yksi huono kohtaaminen voi tehdä sen, että luottamus menee ja ihminen katoaa maan alle. Ajatus on se, että en ikinä enää luota kehenkään enkä pyydä apua. Asioista pitää puhua niiden oikeilla nimillä, eikä tarvitse kaunistella, mutta silti voi olla ystävällinen.

Matalan kynnyksen apua tarvitaan

Ensi- ja turvakodeissa on parinkymmenen vuoden ajan toteutettu Pidä kiinni -hoitojärjestelmää, jossa yksilöllisen päihdekuntoutuksen rinnalla tuetaan lapsen ja vanhemman välistä vuorovaikutusta raskauden ensihetkistä lähtien.

– Tulokset ovat olleet hyviä. Kaksi kolmesta ympärivuorokautisen hoidon piirissä olleista vanhemmista kuntoutuu täysin tai pystyy tuetusti toimimaan lapsensa ensisijaisena huoltajana. Avopalveluissa luvut ovat vielä paremmat, kertoo asiantuntija Niina Kokko.

Myös Jenna on ollut mukana Pidä kiinni -hoitojärjestelmän avopalvelutoiminnassa.

– Siellä tuntui turvalliselta ja pystyi puhumaan omista asioistaan. Ryhmässä pääsi jakamaan kokemuksia muiden samanlaisessa elämäntilanteessa olevien kanssa.

Tavallinen arki lapsen kanssa on hyvää

Lapsen saaminen oli Jennan mukaan liikkeellepaneva voima, joka auttoi häntä elämänmuutoksen tekemiseen kuusi vuotta sitten.

– Haluan pysyä raittiina lapsen ja myös oman itseni takia. Elämä tuntuu nyt paljon paremmalta.

Jenna on yksinhuoltaja ja elää lapsen kanssa ”ihan tavallista elämää”. Lapsi käy päivähoidossa, hän etsii töitä ja suunnittelee opintojen aloittamista.

Entisestä elämästään Jenna kertoo harkiten.

– Ihmisillä on isoja ennakkoluuloja päihdeongelmaisista varsinkin silloin, kun siihen liittyvät lapset. Varsinkin somessa suhtautuminen ja mielipiteet ovat tosi raakoja ja julmia.

Tässä ovat Suomen yleisimmät katujen ja teiden nimet – yksi nimi kasvattaa suosiotaan

$
0
0

Äkkiseltään voisi olettaa, että Koulukatu ja Kirkkokatu ovat Suomen yleisimmät teiden nimet. Näin ei todellakaan ole, sillä Koulukatu on yleisyydessään vasta sijalla 111 ja Kirkkokatu sijalla 171.

Ylivoimaisesti yleisin on Rantatie. Niitä on Suomessa 226. Toiseksi eniten on Kirkkoteitä, joita on 180.

Suomessa on 311 kuntaa, joten useammassa kuin joka toisessa kunnassa on Rantatie tai Kirkkotie.

Aivan tämän jutun lopussa on lista, jossa on 316 Suomen yleisintä tien tai kadunnimeä, mutta 10 yleisintä ovat: Rantatie, Kirkkotie, Koulutie, Teollisuustie, Rinnetie, Myllytie, Kuusitie, Mäntytie, Välitie ja Rantalantie.

– Rantatien suosio ilmentää, että Suomessa on paljon vesistöjä, kertoo nimistönhuoltaja Tiina Manni-Lindqvist Kotimaisten kielten keskuksesta.

Rantatien tienviitta Joutsenossa.
Rantatie on myös Lappeenrannan Joutsenossa.Kalle Purhonen / Yle

Yleisyydessään entistä korkeammalle uusimmassa yleisyyslistassa nousee Teollisuustie, joka vuonna 2010 oli vasta sijalla kahdeksan ja nyt se on neljäs.

– Sen täytyy liittyä uusiin teollisuusalueisiin, joita on tullut ja niihin tie tehty, pohtii Manni-Lindqvist.

Tie-loppuiset kärjessä

Suomessa katujen ja teiden nimistä päättää kunta. Jotta sekaannuksilta vältytään ja hälytysajoneuvot pääsevät varmasti oikeaan osoitteeseen, täytyy jokaisella kunnan väylällä olla eri nimi.

Katujen nimet voivat olla hyvinkin vanhoja ja kantavat omalla tavallaan mukanaan alueen menneisyyttä. Esimerkiksi Turussa on kaduilla ollut nimiä jo 1300-luvulla.

Toisaalta uusia nimiä pitää kehittää, kun kuntaan tulee uusia asuin- tai teollisuusalueita. Myös kuntaliitosten takia katujen ja teitten nimiä on pitänyt muuttaa, jotta sama osoite ei olisi kunnassa kahdessa eri paikassa.

Koulukadun liikennemerkki.
Koulukatu vie yleensä koululle, tai on ainakin joskun vienyt. Kalle Purhonen / Yle

Maanmittauslaitos teki Ylen pyynnöstä tietokoneajon Suomen osoitekarttaan. Kun lasketaan yhteen sekä suomen-, ruotsin- että saamenkieliset osoitteet, selviää, että Suomessa on teille, kaduille, kujille, raiteille ja muille yhteensä 139 403 erilaista nimeä.

Listan kärkipäässä on pääasiassa teitä. Sadan yleisimmän nimen joukosta 95 on tie-loppuisia. Niiden lisäksi sadan listalla ovat Koivukuja, Mäntykuja, Rinnekuja, Mäkikuja sekä Rantapolku, mutta ei yhtään katu-loppuista.

Tielle tai kadulle osuva nimi

Kotimaisten kielten keskus sekä Kuntaliitto ovat antaneet suositukset siitä, miten uusia teitä pitäisi nimetä. Nimistönhuoltaja Tiina Manni-Lindqvistin mukaan tärkeintä on paikantavuus.

– Se tarkoittaa sitä, että tien nimessä näkyy se paikka, minne tie vie, kertoo Manni-Lindqvist.

Tällaisia ovat esimerkiksi koululle vievä Koulutie, Anttola-nimiselle tilalle vievä Anttolantie tai lentokentälle vievä Lentokentäntie.

Standerskjöldinkadun risteys Lappeenrannassa.
Lappeenrannassa sijaitseva Standertskjöldinkatu tuottaa monelle kirjoittajalle ja lausujalle harmaita hiuksia. Kalle Purhonen / Yle

Uusien nimien keksiminen tulee usein ajankohtaiseksi, kun kuntaan kaavoitetaan uusi asuinalue. Silloin nimistönhuoltaja Tiina Manni-Lindqvist suosittelee käytettäväksi hyväksi kyseisen alueen perinteisiä paikannimiä tai ominaispiirteitä. Perinteiset paikannimet löytyvät peruskartasta tai haastattelemalla paikallisia asukkaita.

– Silloin teiden ja katujen nimet tuntuvat ihmisistä kotoisilta, perustelee Tiina Manni-Lindqvist.

Esimerkiksi Lappeenrannan Sammonlahdessa Hopeamäenraitti on saanut nimensä Hopeamäki-nimisestä tilasta ja Kettukivenkatu alueella olleesta Kettukivi-nimisestä louhikosta.

Jos perinteisiä paikannimiä ei löydy tai ne on jo käytetty, on yksi yleinen tapa nimetä tiet jonkin tietyn teeman, esimerkiksi kalojen tai kasvien mukaan. Imatran Sienimäellä ovat muun muassa Rouskunkatu, Leppäsienenkuja ja Korvasienenkatu.

– Esimerkiksi jos alueella on ollut mylly, voi se antaa inspiraation erilaisille myllyyn liittyville nimille, sanoo nimistönhuoltaja Tiina Manni-Lindqvist.

Helppo käyttää

Kotimaisten kielten keskuksen nimistönhuoltaja Tiina Manni-Lindqvistin mielestä uuden kadun tai tien nimi pitäisi olla sellainen, että sitä on mahdollisimman helppo käyttää. Se ei saa olla liian pitkä ja se pitäisi olla helppo kirjoittaa.

– Ongelmallisia ovat esimerkiksi henkilön etu- ja sukunimen sisältävät nimet, kuten Aleksi Kiven katu. Niiden kirjoittaminen tuottaa hankaluuksia.

Manni-Lindqvist kertoo, että elävien henkilöiden mukaan ei kaduille nimiä pitäisi antaa. Poikkeuksina tässä esimerkiksi Helsingissä ovat olleet ainoastaan presidentit.

Kunnan alueella olevien katujen nimistä päättää kunta. Isoimmissa kaupungeissa on erityinen nimilautakunta, joka pohtii uusien katujen tai teiden nimiä. Pienemmissä kunnissa asia hoidetaan virkamiestasolla.

316 yleisintä

Seuraavassa listassa on 316 Suomen yleisintä kadun tai tien nimeä. Järjestys perustuu Maanmittauslaitoksen 22.10.2019 Suomen kartta-aineistosta tekemään hakuun.

Ensimmäinen numero kertoo yleisyysjärjestyksen. Suluissa oleva numero kertoo, miten monta samannimistä tietä tai katua Suomessa on.

1. Rantatie (226)

2. Kirkkotie (180)

3. Koulutie (177)

4. Teollisuustie (158)

Rinnetie (158)

6. Myllytie (152)

7. Kuusitie (150)

8. Mäntytie (148)

9. Välitie (146)

10. Rantalantie (142)

11. Mäkitie (140)

Koivukuja (140)

13. Peltotie (136)

Niemeläntie (136)

15. Niementie (132)

16. Mäkeläntie (131)

17. Pajatie (128)

18. Vanhatie (127)

Koivutie (127)

20. Riihitie (123)

21. Koivulantie (120)

22. Pappilantie (119)

23. Heikkiläntie (118)

24. Aholantie (116)

25. Sepäntie (114)

26. Jokelantie (111)

27. Peltolantie (110)

28. Kuuselantie (107)

29. Opintie (105)

30. Harjutie (102)

Oikotie (102)

32. Hakatie (101)

33. Kalliotie (100)

Rauhalantie (100)

Taipaleentie (100)

36. Ojalantie (99)

37. Puistotie (98)

Kangastie (98)

39. Rajatie (97)

Katajatie (97)

Harjuntie (97)

Pihlajatie (97)

43. Anttilantie (96)

44. Niittytie (95)

Honkatie (95)

Kiviniementie (95)

Asematie (95)

Koivistontie (95)

49. Koskelantie (94)

Pajutie (94)

51. Hakalantie (93)

52. Koivuniementie (91)

Urheilutie (91)

Rajalantie (91)

55. Mäntyläntie (89)

Rantakuja (89)

57. Kivimäentie (88)

58. Seppäläntie (87)

Metsolantie (87)

Korpelantie (87)

61. Myllymäentie (86)

62. Mattilantie (85)

63. Jokitie (83)

Kanervatie (83)

Alatie (83)

Keskustie (83)

67. Lehtolantie (82)

68. Metsätie (81)

Harjulantie (81)

Haapatie (81)

71. Mikkolantie (79)

72. Leppätie (78)

Haapaniementie (78)

Kiveläntie (78)

75. Salmelantie (77)

Yhdystie (77)

Mäntykuja (77)

Järvenpääntie (77)

79. Peräläntie (76)

Uutelantie (76)

Toivolantie (76)

Koivumäentie (76)

83. Mäntyniementie (75)

Koulukuja (75)

85. Yrittäjäntie (74)

Rinnekuja (74)

Mäkikuja (74)

Korventie (74)

89. Mäntymäentie (73)

Kotirannantie (73)

91. Koivurannantie (72)

Jussilantie (72)

Kivirannantie (72)

94. Järveläntie (71)

Purotie (71)

Saarentie (71)

97. Syrjäläntie (70)

Rantapolku (70)

99. Männistöntie (68)

Kauppatie (68)

Palomäentie (68)

102. Kivitie (67)

Onnelantie (67)

Saarelantie (67)

105. Huvilatie (66)

Lepolantie (66)

Jokirannantie (66)

Kuusikuja (66)

109. Poikkitie (65)

Peltokuja (65)

111. Lehtimäentie (64)

Kuusistontie (64)

Kalliokuja (64)

Koulukatu (64)

Talvitie (64)

Kiertotie (64)

117. Paavolantie (63)

Lehtotie (63)

Kumpulantie (63)

120. Mustikkatie (62)

Ratatie (62)

Sahatie (62)

123. Leppäkuja (61)

Lahdentie (61)

Sahantie (61)

Kartanontie (61)

Kallioniementie (61)

Takalantie (61)

Koskitie (61)

130. Lähdetie (60)

Välikuja (60)

Kankaantie (60)

133. Matintie (59)

Järvitie (59)

135. Honkalantie (58)

Myllykuja (58)

Tapiolantie (58)

Kulmalantie (58)

Purolantie (58)

Alhontie (58)

Jokiniementie (58)

142. Haapalantie (57)

Mäenpääntie (57)

Kotikuja (57)

Salmentie (57)

Vuorelantie (57)

Lammintie (57)

Käpytie (57)

Laurilantie (57)

150. Antintie (56)

Haapakuja (56)

Katajakuja (56)

Metsäpirtintie (56)

Kantolantie (56)

Riihikuja (56)

156. Kotipolku (55)

Lampitie (55)

Hietalantie (55)

Päivärinteentie (55)

Kumputie (55)

Torikatu (55)

Petäjätie (55)

Peltoniementie (55)

Laurintie (55)

165. Tervahaudantie (54)

Notkotie (54)

Puolukkatie (54)

Pitkäjärventie (54)

Kallentie (54)

Saarijärventie (54)

171. Laiduntie (53)

Suotie (53)

Kaivotie (53)

Kirkkokatu (53)

Mustalahdentie (53)

Honkaniementie (53)

Ahontie (53)

Kivijärventie (53)

Torpantie (53)

Rannantie (53)

Eskolantie (53)

182. Ketolantie (52)

Linjatie (52)

Museotie (52)

Pajulantie (52)

Jussintie (52)

Tuomitie (52)

Koskentie (52)

189. Kalliomäentie (51)

Pitkäniementie (51)

Salontie (51)

Rajamäentie (51)

Mestarintie (51)

Havutie (51)

Haavistontie (51)

Arolantie (51)

Suvitie (51)

Valkamantie (51)

Katajamäentie (51)

Väinöläntie (51)

Hallitie (51)

Joensuuntie (51)

203. Särkijärventie (50)

Penttiläntie (50)

Kaarnatie (50)

Kauppilantie (50)

Tehtaantie (50)

Kesärannantie (50)

209. Mikontie (49)

Toivontie (49)

Metsäpolku (49)

Mökkitie (49)

Kaaritie (49)

Niittykuja (49)

Ahotie (49)

Sepänkuja (49)

Puutarhatie (49)

Lehtokuja (49)

Kalliontie (49)

220. Korpitie (48)

Männiköntie (48)

Kotitie (48)

Tyyneläntie (48)

Kulmatie (48)

Lepistöntie (48)

Marttilantie (48)

Metsärannantie (48)

Nikkarintie (48)

229. Lukkarintie (47)

Vainiontie (47)

Tervaniementie (47)

Jukolantie (47)

Niittypolku (47)

Heikintie (47)

Ollilantie (47)

Tammitie (47)

Kylätie (47)

Lähteentie (47)

Savelantie (47)

Satamatie (47)

241. Käpykuja (46)

Välimäentie (46)

Jaakkolantie (46)

Jäkälätie (46)

Kauppakatu (46)

Puusepäntie (46)

Lahtelantie (46)

248. Kaartotie (45)

Koulupolku (45)

Puhdistamontie (45)

Niinimäentie (45)

Uimarannantie (45)

Rinnepolku (45)

Kauppakuja (45)

Puistokuja (45)

Hietaniementie (45)

257. Pohjolantie (44)

Suvirannantie (44)

Kivistöntie (44)

Koivikontie (44)

Erkkiläntie (44)

Lehtoniementie (44)

Paloniementie (44)

Pekkalantie (44)

Murrontie (44)

Keskitie (44)

Lehmustie (44)

Kaunistontie (44)

Kotaniementie (44)

Hakakuja (44)

271. Oikopolku (43)

Kiviharjuntie (43)

Eerontie (43)

Pajukuja (43)

Laaksotie (43)

Pistotie (43)

Kanervakuja (43)

Autiontie (43)

Hautalantie (43)

Syvälahdentie (43)

Asemakatu (43)

Ratakatu (43)

283. Pellonpääntie (42)

Päivöläntie (42)

Tapiontie (42)

Ylätie (42)

Ampumaradantie (42)

Nurmelantie (42)

Myllärintie (42)

Hevoshaantie (42)

Puistolantie (42)

292. Tuomelantie (41)

Lukkarinkuja (41)

Kaskitie (41)

Koivikkotie (41)

Kalliolantie (41)

Asemantie (41)

Palokankaantie (41)

Myllypurontie (41)

Mustaniementie (41)

301. Moisiontie (40)

Välikatu (40)

Antinkuja (40)

Harjukuja (40)

Kalliorannantie (40)

Ahjotie (40)

Miilutie (40)

Kurjentie (40)

Vesalantie (40)

Keskuskatu (40)

Kelotie (40)

Kotimäentie (40)

Kujalantie (40)

Pihlajakuja (40)

Suutarintie (40)

Kankaanpääntie (40)

Jos haluat tietää, missä nämä kadut sijaitsevat tai listalta puuttu oma kotikatusi tai -tiesi, vieraile Maanmittauslaitoksen Kansalaisen karttapaikka -sivustolla. Sieltä voit myös vaikka itse laskea, miten monta Perunakatua Suomessa on.


Kiusaaminen alkoi, kun kaikki olivat jo melkein aikuisia – Jesse Heikkisen elämä oli hyvää, kunnes hän meni amikseen

$
0
0

Jesse Heikkinen on viimeistelemässä koulutyötä, kun samaan luokkaan ilmestyy hänen kiusaajansa tukijoukkoineen. He ottavat käsiinsä villaa, kastelevat sitä öljyllä ja hyökkäävät porukalla Heikkisen kimppuun. Öljy sotkee hänen hiuksensa, kasvonsa ja vaatteensa.

Kohtauksen jälkeen Heikkinen poistuu koulusta. Hän joutuu istumaan likaisissa vaatteissa tunnin mittaisen bussimatkan kotiinsa.

Muun muassa tällaista kohtelua nyt 28-vuotias Heikkinen joutui kestämään opiskellessaan ammatillisessa oppilaitoksessa.

Lopulta tilanne kärjistyi niin pahasti, että eräänä päivänä Heikkinen katsoi itseään kotinsa vessan peilistä ja painoi leipäveitsen kurkkuaan vasten.

Se, että tuohon pisteeseen päädyttiin, vaati kuitenkin vuosia jatkuneen kiusaamisen ja tunteiden tukahduttamisen.

Kohtelu paheni pikkuhiljaa

Jesse Heikkisen lapsuus oli täynnä muutoksia. Vanhemmat erosivat pojan ollessa 4-vuotias. Pulkkilan Siikalatvassa syntynyt Heikkinen asui elämänsä alkuvaiheessa pääkaupunkiseudulla, mutta muutti kouluikäisenä pieneen eteläsuomalaiseen kuntaan.

Muutoksista huolimatta vuodet peruskoulussa sujuivat ilman suuria ongelmia. Sosiaalisella pojalla riitti kavereita. Hän muistelee pihapelien- ja urheiluntäyteisiä peruskouluvuosiaan yhä lämmöllä.

Yläasteen jälkeen suuntana oli ammatillinen oppilaitos. Peruskoulun jälkeen joku olisi voinut jopa huokaista helpotuksesta, että selvisi koulumaailmasta ilman rankkaa kiusaamista. Heikkisen koko elämää mullistanut piina alkoi kuitenkin vasta silloin, ammatillisessa oppilaitoksessa.

Alkuun kaikki meni hyvin.

Kaikki muuttui sen päivän jälkeen, kun Heikkinen havahtui eräällä hitsaustunnilla, kun tunsi kovaa kipua käsivarressaan. Kun hän nosti hitsauslasit silmiltään, edessä seisoi kiusaaja, joka oli lyönyt häntä hitsauslangalla käteen ja räkätti päin kasvoja.

Ajan kuluessa kiusaaminen äityi vain hurjemmaksi. Lukuvuoden aikana Heikkinen sai kokea tönimistä, lyömistä, sähköiskuja ja julkista nöyryyttämistä. Etenkin puberteetin mukanaan tuoma akne nosti Heikkisen kiusaajan silmätikuksi.

Jesse Heikkinen viihtyy Puolangalla.
Arkistokuva vuodelta 2013. Heikkinen kärsi aknesta, kun hän opiskeli ammattioppilaitoksessa. Se oli yksi syy koulukiusaamiseen. Sanna Kähkönen / Yle

Amiksessa kiusataan enemmän kuin lukiossa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tänään julkaistun kouluterveyskyselyn tuloksista selviää, että toisen asteen oppilaitoksien välillä kiusaamisessa on selvä ero: ammatillisella puolella kiusataan enemmän.

Ammattillisissa oppilaitoksissa 1. ja 2. vuosikurssin opiskelijoista vajaa neljä prosenttia koki kiusaamista vähintään kerran viikossa, kun lukioissa vastaava tilanne oli vain reilulla yhdellä prosentilla 1. ja 2. vuosikurssin opiskelijoista.

Psykologian professori Christina Salmivalli pähkäilee, miksi ammatillisissa oppilaitoksissa kiusaamista esiintyy enemmän kuin lukioissa.

– En osaa sanoa tarkkaa selitystä erolle. Kyse voi olla siitä, että oppilaitoksiin valikoituu lähtökohtaisesti erityyppisiä ihmisiä, tai sitten eri koulumuoto tarjoaa otollisemmat olosuhteet kiusaamiselle.

Salmivalli selittää kiusaamisen esiintymistä vielä toisella asteella esimerkiksi oman aseman pönkittämisellä. Nuori voi hakea omaa valtaa, statusta ja näkyvyyttä painamalla muita alas.

Ammatillisissa oppilaitoksissa tapahtuva kiusaaminen on THL:n kyselyjen mukaan kuitenkin laskenut vuosien aikana. Vielä vuosina 2008–2009, kun Jesse Heikkinenkin oli opiskelija, viisi prosenttia opiskelijoista koki kiusaamista viikoittain.

"Vittu sä oot paska!"

"Hyi vittu sä oot ruma, katsokaa tuon Heikkisen naamaa!"

Tällaisesta solvaamisesta tuli nopeasti Heikkiselle arkipäivää. Hänellä oli ammatillisessa oppilaitoksessa yksi pääkiusaaja, jolla oli tukenaan isompi porukka.

– Hän oli päätä lyhyempi minua, mutta taustalla oleva ryhmä piti huolen, ettei hänelle uskaltanut panna kampoihin.

Heikkinen kertoo, ettei ehkä 17-vuotiaana kunnolla edes ymmärtänyt, kuinka rajua kiusaaminen oli. Heikkistä terrorisoineella henkilöllä oli muitakin kohteita.

– Hän oli saavuttanut valta-aseman siinä yhteisössä ja sai hiljaisen hyväksynnän toiminnalleen, Heikkinen muistelee.

Heikkisen kokema kiusaaminen ei tapahtunut vain sopivan tilaisuuden tullen syrjässä katseilta piilossa. Kiusaajien toiminta oli häikäilemätöntä, eikä se katsonut aikaa tai paikkaa.

Heikkisen luokan joukkue oli päässyt kaupungin ammatillisten oppilaitosten välisen sählyturnauksen finaaliin. Kesken finaaliottelun kentällä ollessaan Heikkinen kuuli katsomosta tutun äänen huutelevan: "Vittu sä oot paska!"

Täydessä liikuntasalissa ei ollut yhtäkään opettajaa, eikä huuteluun puuttunut kukaan muukaan.

– Helposti oletetaan, että sen ikäiset osaavat toimia yhdessä. Pitäisi ehkä osatakin, mutta toisaalta työpaikkakiusaaminenkin on oikea ilmiö, joten ei se ikää katso, Heikkinen sanoo.

Heikkinen ei kuitenkaan syytä kiusaamisesta ja sen jatkumisesta kouluaan tai sen henkilökuntaa. Kukaan ei tiennyt siitä. Heikkinen ei koskaan kertonut.

Kun Heikkinen nyt ajattelee taaksepäin, hän tietää, että tilanteesta olisi pitänyt kertoa jollekin.

– En vain uskaltanut. Kun ryhmänohjaajani kysyi kiusaamisesta, vastasin, ettei sitä ole, vaikka sisälläni raivosin, että miksi et kerro, Heikkinen muistelee.

Professori Christina Salmivallin mukaan toisella asteella kiusatun voi olla vaikea hakea apua. Ammatillisessa oppilaitoksessa opiskelijat ovat jo miltei aikuisia ja mielessä voi pyöriä, että ongelmista pitää selvitä itsekseen.

Solvattu poika piti tunteet sisällään

Pitkäaikainen kiusaaminen musersi nuoren miehen itsetunnon täysin. Heikkinen kertoo alkaneensa itsekin uskoa kiusaajien sanoja ja solvauksia.

Vaikka Heikkinen oli nuorenakin sosiaalinen persoona, kiusaamisen myötä hän alkoi syrjäytyä. Hän myös oireili fyysisesti. Päivät täyttyivät huonovointisuudesta sekä väsymyksestä.

Heikkisen oli vaikea luottaa ihmisiin. Hän ei missään vaiheessa käsitellyt kokemuksiaan, vaan halusi unohtaa kaiken. Pitkään sisällä kytenyt paha olo äityi masennukseksi.

Ammatillisen oppilaitoksen toisella luokalla Heikkinen otti yhteyttä Oulussa asuvaan siskoonsa ja kertoi, että haluaa muuttaa Ouluun, muuten ammatillinen oppilaitos jäisi kesken. Syyksi hän ei kertonut kiusaamista, vaan motivaation puutteen. Kukaan hänen perheestään tai kavereista Nastolassa ei tiennyt kiusaamisesta.

Pian hän saikin iloisia uutisia siskoltaan ja muutto Ouluun onnistui. Koulun vaihtumisen myötä kiusaaminen loppui kokonaan. Se ei kuitenkaan poistanut kohtelun jättämiä jälkiä.

Vessan peili ja leipäveitsi

Muutamaa kuukautta myöhemmin Jesse Heikkinen oli kävelemässä pimeänä iltana kohti uutta kotiaan. Silloin pintaan nousivat tutut yksinäisyyden ja epätoivon tunteet.

– Sisälläni oli tyhjä olo ja tunsin, että jokin isompi tunne on iskemässä.

Muistot kiusaamiskokemuksista nousivat hänen mieleensä, ja mieli täyttyi vihalla. Kun Heikkinen tuli kotiin, hän käveli astiakaapille ja nappasi sieltä isoimman leipäveitsen. Hetken aikaa hän pyöritteli veistä käsissään, kunnes suuntasi vessaan. Hän tuijotti itseään peilistä. Kohta hän painoi veitsen kurkulleen.

– Kun mä yhden kerran vedän tästä, en tunne enää kipua, Heikkinen muistaa ajatelleensa.

Heikkinen kertoo tuon hetken muuttaneen hänen elämäänsä. Veitsi tipahti kädestä, eikä hän tehnyt sillä itselleen vahinkoa. Hän ei halunnut tehdä sitä läheisilleen.

Heikkinen kuitenkin jatkoi tunteidensa tukahduttamista.

Traumoja pakoon suorittamalla

Ammattiopintojen jälkeen Heikkinen hukutti itsensä kiireisiin. Hän tukahdutti pahaa oloaan ja käsittelemättömiä traumojaan töihin ja harrastuksiin.

Vuosia kestänyt tunteiden ja ajatusten patoaminen sekä jatkuva suorittaminen kuluttivat miehen loppuun. Seurauksena oli vuonna 2015 iskenyt työuupumus.

– Oma pelastukseni oli, että pääsin pian täydellisen romahtamisen jälkeen kognitiiviseen psykoterapiaan, Heikkinen kertoo.

Terapiassa vuosia sisällä velloneet tunteet ja ajatukset pääsivät ulos ja Heikkinen pääsi käsittelemään niitä.

– Kuusi vuotta pakenin niitä asioita. Toisaalta se on aika lyhyt aika, jotkut kulkevat kipujensa kanssa hautaan saakka.

Viime keväänä Heikkinen kirjoitti kokemuksistaan kirjan.Kirjan kirjoittaminen oli hänelle viimeinen silaus kokemusten ja tunteiden läpikäymiselle.

Jesse Heikkinen
Raaka koulukiusaaminen aiheutti sen, että Jesse Heikkisen oli pitkään vaikea luottaa ihmisiin. Lucas Holm / Yle

Heikkinen kertoo, että rankat kokemukset kulkevat yhä mukana, mutta enää ne eivät hidasta elämää.

– Voin sanoa, etten ikinä ole ollut näin tasapainoinen ja itsevarma. Hajottavien kokemusten vastapainona toimivat hyvät ja korjaavat kokemukset.

Kiusaajilleen Heikkinen ei ole enää katkera tai vihainen.

– Kävin sen vihan ja katkeruuden vaiheen läpi, mutta niillä en saavuta mitään. En myöskään odota anteeksipyyntöjä, sellainen tulee, jos on tullakseen, mutta minä olen onnellinen ilmankin.

Oletko sinä törmännyt kiusaamiseen ammatillisissa oppilaitoksissa? Osallistu keskusteluun kello 22:een saakka.

Lue myös:

Kouluterveyskysely: tyttöjen seksuaalinen häirintä somessa on selvästi lisääntynyt

Sanelma-norppa ajautui taas huonovointisena Saimaan rantaan – virkosi muikuilla ja polski tiehensä

$
0
0

Rantaan lauantaina ajautunut Sanelma-norppa ilmeisesti vahvistui saamastaan muikkukilosta ja lääkkeistä, sillä se polski sunnuntaina matkoihinsa Etelä-Savossa Puumalassa. Asiasta kertoo Imatran eläinklinikalla eläinlääkärinä työskentelevä Pekka Sarkanen.

Etelä-Savon pelastuslaitos sai lauantaina ilmoituksen, jonka mukaan rantaan oli ajautunut pieni norppa, joka soittajan mukaan ei vaikuttanut hyvinvoivalta.

Lohikosken yksikkö ja eläinlääkäri lähtivät tarkastamaan eläimen kuntoa. Paikan päällä selvisi, että kyseessä on ihmisten parissa viihtyvä Sanelma-norppa.

Eläinlääkäri määräsi Sanelmalle kilon muikkuja ja lääkettä. Norppa jäi löytöpaikalleen mökkiläisten ruokittavaksi.

– Onneksi oli muikkuja mukana, kyllä se lähti heti niitä syömään. Nyt täytyy keksiä, että mitä sille tehdään. Tuollaisena se ei talvea kestä, se ei ole kasvanut ollenkaan, Sarkanen sanoi sunnuntaina aamulla.

Sarkanen kertoi nähneensä Sanelman viimeksi kolmisen viikkoa sitten. Tuolloin norppa oli ollut hyvässä kunnossa.

– Kolmen viikon aikana on tapahtunut jotain ihmeellistä. Aiemmin se oli hyvässä kunnossa, nyt ihan surkeassa.

Sarkanen keskusteli sunnuntaina aamulla Metsähallituksen kanssa Sanelman jatkosta.

– Tiedustelemme, löytyisikö sille hoitopaikkaa Korkeasaaresta. Norpan pääseminen Korkeasaareen vaatii ELY-keskuksenkin päätöksen, Sarkanen huomauttaa.

– Seuraamme Sanelman tilannetta. Jos norppaa näkyy, otan sen eläinklinikallemme hoitoon, jotta sille saadaan kunnolla läskiä talven varalle, hän lisää.

Pelastuslaitos toivoo, että Sanelman löytöpaikkaa ei kerrota julkisuuteen, jotta norppa saa kerätä voimia rauhassa.

Sanelma on ollut ennenkin vaikeuksissa

Sanelma löydettiin ensimmäistä kertaa huonokuntoisena Saimaan rannoilta heinä-elokuun vaihteessa. Eläinlääkäri Pekka Sarkanen otti tuolloin Sanelman hoitaakseen, ja kuutti virkistyikin kovin. Parissa viikossa elopainoa tuli 2,5 kiloa lisää, ja Sanelma oli pian valmis lähtemään takaisin järvelle.

Kesällä Sanelman kanssa samaan aikaan löytyi toinenkin huonokuntoinen kuutti, jolla ei ole enää paluuta paluuta Saimaalle. Ely-keskus kielsi sittemmin Tobiakseksi nimetyn kuutin paluun Saimaalle, sillä riskinä oli, että sairastunut kuutti tappaisi sukupuuttoon koko norppakannan.

– Vaikka Korkeasaaren villieläinsairaalassa norppaa on hoidettu asiantuntevasti ja parhaalla mahdollisella tavalla tautien tarttumisen mahdollisuus minimoiden, ei tautiriskin muodostumista voida täysin poissulkea. Hoidossa ollutta saimaannorppaa ei voida kuljettaa takaisin Saimaalle, jottei sen mukana kulkeutuisi mahdollisesti tautia, joka voisi sairastuttaa koko saimaannorpan luonnonpopulaation, ylitarkastaja Salli Uljas Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta perusteli asiaa elokuun lopulla.

Korkeasaarella on työn alla mahdollinen saimaannorppa-allas, jossa Tobias voisi elellä ilman riskiä siitä, että tuhoaisi olemassaolollaan kokonaisen eläinlajin.

Hylkeille vaaditaan vähintään 200 neliömetrin allas, jossa olisi vettä keskimäärin kolme metriä. Saimaannorppaa ei ole koskaan aiemmin tarhattu. Korkeasaaressa uskotaan, että siitä voisi olla hyötyä lajin suojelussa.

Metsähallituksen mukaan Saimaalla elää nykyään noin 410 norppaa.

Lue myös:

Saimaalla elää nyt 410 norppaa – kanta jatkaa hidasta kasvua(16.10.)

Tobias-kuutti avasi keskustelun suojelun tulevaisuudesta – pitäisikö saimaannorpan uhanalaiset geenit säilyttää Korkeasaaressa?(7.10.)

Korkeasaareen vietyä norppaa ei saa palauttaa Saimaalle: "Voi vaarantaa koko luonnonkannan" – lopettaminen uhkaa(29.8.)

Katso video: Sanelma sukeltelee iloisesti vapauteen – saimaannorpan kuutti selvisi eläinlääkäreiden hoivissa lähes kuoleman kielistä (15.8.)

Rakentajien hukkaamat kolikot kertovat: Pontius Pilatus rakennutti Jerusalemin Temppelivuorelle johtavan tien

$
0
0

Jerusalemin Temppelivuorelle kaksi tuhatta vuotta sitten johtanut porrastettu tie rakennettiin jo Pontius Pilatuksen aikana eli aiemmin kuin tähän saakka on luultu. Tähän tulokseen israelilaiset arkeologit ovat tulleet kolikkolöytöjen perusteella.

Roomalainen Pilatus oli Juudean maaherra, joka edusti miehittäjävaltaa runsaan vuosikymmenen ajan 20- ja 30-luvuilla. Hänen nimensä elää siksi, että Raamatun mukaan hän tuomitsi Jeesuksen kuolemaan.

Pilatuksen aikaiseksi rakennelmaksi on aiemmin voitu varmistaa vain akvedukti, siltamainen vesijohto. Hänen nimensä on löytynyt muutamasta Juudeassa lyödystä pronssikolikosta, kuparisormuksesta sekä kivilaatasta, mutta yhtään aikalaiskuvaa hänestä ei tunneta.

Tel Avivin yliopiston ja Israelin museoviraston tutkijat ovat nyt lisänneet Pilatuksen aikaisten löytöjen listalle 220 metriä komeaa tietä, joka johtaa Silwanin palestiinalaiskaupunginosasta Temppelivuorelle.

40-luvun kolikoita löytyi vain kivien päältä

Kadun rakentajilta oli pyörähtänyt katulaattojen alle yli sata kolikkoa. Täyttömaasta saatiin kaivauksissa talteen myös keramiikkaa, lasia ja eläinten luita.

Nuorimmat lantit ovat vuosilta 17–31. Tien rakennustyöt eivät siis olleet voineet alkaa ainakaan ennen vuotta 31.

Myöhempien rahojen puuttuminen löytöjen joukosta puolestaan kertoo, että kiveämistyö myös valmistui Pilatuksen virkakaudella. Sitä kesti vuoteen 37, joidenkin lähteiden mukaan ehkä hieman pidempään.

40-luvun kolikkoja on löytynyt Jerusalemin muissa kaivauksissa selvästi enemmän kuin aiempien vuosikymmenien lantteja. 40-luvulla rahoja lyötiin poliittisista syistä erityisen paljon, kertoo arkeologi Donald Ariel.

Kivien päältä niitä löytyi myös näissä kaivauksissa.

Kattamiseen kului 10 000 tonnia kiveä

Tie, jonka kaivauksia tehtiin kuusi vuotta, on nimetty Pyhiinvaeltajien tieksi. Tutkijoiden mukaan kyseessä täytyi olla pyhiinvaeltajien tärkeä reitti puhdistautumispaikalta, Siiloan lammelta, ylös Temppelivuorelle.

Pilatuksen aikana siellä sijaitsi Jerusalemin toinen temppeli. Ensimmäisen oli perimätiedon mukaan rakennuttanut jo kuningas Salomo kolme tuhatta vuotta sitten, toinen rakennettiin 500-luvulla ennen ajanlaskumme alkua.

Tutkijat uskovat Jerusalemiin kerääntyneiden juutalaisten kavunneen komeaa tietä temppeliin osallistuakseen vuoden kolmeen tärkeään pyhiinvaellustapahtumaan – pääsiäiseen, lehtimajajuhlaan ja sadonkorjuujuhlaan.

Ainakin kahdeksan metrin levyisen ja kaikkiaan 600 metrin mittaisen reitin kiveämiseen oli louhittava kymmenen tuhatta tonnia kalkkikiveä, tutkijat laskevat. Suurimmat laatat olivat kahden ja puolen tonnin painoisia.

Kiveäminen vaati huomattavaa ammattitaitoa ja paljon työvoimaa, mihin ei olisi vaivauduttu minkä tahansa yhteyden takia; kyseessä täytyi olla nimenomaan pyhiinvaeltajille tarkoitettu mahtitie, tutkijat päättelivät.

– Jos tämä olisi ollut mikä tahansa reitti pisteestä A pisteeseen B, siitä ei olisi tarvinnut tehdä niin vaikuttavaa, sanoo arkeologi Joel Uziel.

Jerusalemin tuho hautasi tien

Pilatuksella saattoi tutkijoiden mukaan olla erityisiä motiiveja siihen, että tie on niin leveä ja huolella tehty.

Ehkä hän halusi vähentää miehitettyjen ja miehittäjien välisiä jännitteitä tai tavoitteli Jerusalemille samanlaista ulkonäköä kuin Rooman valtakunnassa yleensä. Kolmas selitys voisi olla Pilatuksen halu korostaa omaa merkitystään isoilla rakennusprojekteilla.

– Kaikille näille löytyy tukea historiallisista kirjoituksista. Luultavasti syy oli jonkinlainen yhdistelmä, sanoo arkeologi Nashshon Szanton.

Tie hautautui todennäköisesti vuonna 70, jolloin Rooman armeija kukisti kapinoineet juutalaiset ja tuhosi Jerusalemin.

Tutkijat löysivät katukivien päälle kasaantuneesta tuhkasta ja kivimurskasta nuolenkärkiä, linkoja ja muita aseita sekä palaneiden puiden ja romahtaneiden kivirakennusten jäänteitä.

Kaivaukset jatkuvat katuvarren kauppojen ja kievareiden raunioissa. Tähänastinen tutkimus on luettavissa vapaasti Tel Avivin yliopiston arkeologian laitoksen lehdestä.

Maailman historiallisin paikka?

Jerusalemin hävittäneet Rooman joukot polttivat myös temppelin. Vain tukimuurin jäänteet ovat säilyneet juutalaisten tärkeimpänä rukouspaikkana.

Temppelivuorella seisovat myös Kalliomoskeija ja al-Aqsan moskeija. Ne ovat peräisin 700-luvulta ja kuuluvat muslimien pyhimpiin paikkoihin.

Maailmasta on vaikea löytää toista maapalaa, joka olisi historiallisesti yhtä monikerroksinen kuin Temppelivuori. Sinne ovat jättäneet jälkensä myös niin kaanaanilaiset kuin kreikkalaiset, niin persialaisen ja bysanttilaiset kuin ristiretkeläiset ja ottomaanit.

Poliittisesti Temppelivuori saattaa hyvinkin olla maailman räjähdysherkin kohta, ja myös arkeologia on siellä kuten muuallakin Jerusalemissa mitä suurimmissa määrin myös politiikkaa, jossa sionistisilla järjestöillä on vahva jalansija.

Ne katsovat myös tielöydön vahvistavan, että palestiinalainen Itä-Jerusalem on ikiaikainen osa juutalaista Jerusalemia ja peruste pitää Jerusalemia juutalaisvaltion jakamattomana pääkaupunkina.

Palestiinalaiset ovat kyseenalaistaneet päätelmän. Konkreettinen näyttö tien käyttötarkoituksesta puuttuu, arvostelijat sanovat.

Kolme miestä tunnelissa, etummainen ottaa kännykällä selfietä.
Tunnelin avajaiset kuusi vuotta kestäneiden kaivausten jälkeen olivat viime kesäkuun lopussa. Tsafrir Abayov / EPA

"Huonoa arkeologiaa"

Politiikka on sanellut myös tapaa, jolla Pilatuksen aikainen tie saatiin esille. Sitä varten on kaivettu tunneli Silwanin palestiinalaiskaupunginosan alle. Samalla tavoin Jerusalemissa on tehty arkeologiaa ennenkin.

Menetelmä on herättänyt kovaa kritiikkiä sekä yläpuolella sijaitsevien talojen vaurioiden vuoksi että tieteellisistä syistä.

Arkeologiassa normaali tapa on kaivaa maanpinnalta alaspäin, jolloin kerrostumat kertovat ajallisesta kehityksestä. Edelleen asutetuilla alueilla tyydytään kaivamaan paikoissa, joissa ei ole rakennuksia.

Vaakasuoraan kaivamista pidetään tieteellisesti lähes arvottomana.

Tunnelikaivaukset ovat huonoa arkeologiaa, eikä Israelin museovirasto voi olla niistä ylpeä, sanoivat myös viraston johtaviin arkeologeihin kuuluvat Jon Seligman ja Gideon Avni viraston sisäisessä kirjeenvaihdossa, jonka Haaretz-lehti sai käsiinsä.

Kovakätistä käytöstä historiaa tihkuvalla alueella eivät toisaalta ole kaihtaneet palestiinalaisetkaan. Esimerkiksi vuosituhannen vaihteessa vähät välitettiin muinaismuistolaista tai arkeologisista käytännöistä, kun puskutraktorit raivasivat Temppelivuorella tilaa maanalaiselle rukoussalille.

_Jutun pääkuva: Herodes et Pilatus fiunt amici (F. A. Ludy after J. F. Overbeck 1845). Wellcome Trust / CC-BY-4.0_

Äiti haukkui Minnaa läskiksi ja vähätteli tämän mielenterveysongelmia – vanhemman katkeruus ex-puolisoa kohtaan voi kohdistua eron jälkeen lapseen

$
0
0

Äidin reaktio tuntuu pahalta, muttei yllätä Minnaa.

Hetkeä aiemmin hän on laittanut äidilleen viestin, kun sai paniikkikohtauksen koulussa kesken oppitunnin. Kotona vapaapäivää viettävän äidin vastaus oli tyly: "älä laita minulle tuollaisia viestejä ja pilaa minun lomaani".

Äiti on ollut välinpitämätön Minnaa kohtaan jo vuosia, mutta tilanne on pahentunut parin vuoden aikana, kun vanhemmat erosivat.

Minna päättää olla vastaamatta viestiin ja lähtee kotiin. Kotona äiti ei kommentoi aiempaa viestittelyä mitenkään, eikä tilanteesta sen koommin puhuttu.

Tuosta hetkestä on kulunut aikaa nyt yli viisi vuotta.

Väestöliiton asiantuntija Anita Novitsky ei hätkähdä kuullessaan Minnan tarinan. Novitskyn mukaan ei ole tavatonta, että vanhemman suhtautuminen omaan lapseen muuttuu erokriisin aikana.

Lapsi voi joutua vanhemman arvostelun tai välinpitämättömyyden kohteeksi erityisesti, jos hän esimerkiksi käyttäytyy samoin kuin entinen puoliso ja siten muistuttaa huonosta parisuhteesta.

Nyt 20-vuotias Minna ei ole ainut, jonka suhde vanhempaan kärjistyi eron jälkeen. Tässä jutussa hänen lisäkseen kolme ihmistä kertoo kokemuksistaan: yhden isä suosi sisarta, toisen äiti alkoi syyllistää lastaan huijariksi ja kolmannen huono suhde vanhempaan on vaikuttanut koko perheeseen.

Koska kerromme tilanteet vain lapsen näkökulmasta, emmekä avaa jutussa vanhempien kokemuksia, kaikki haastateltavat esiintyvät artikkelissa nimettömänä.

Minnasta tuli äidin silmätikku

"Isäni petti äitiäni, ja eron jälkeen äiti on sanonut usein, että olen yhtä kiero kuin isäni. Olen ollut aina hyvissä väleissä isäni kanssa. Tuntuu, että äiti yrittää kostaa minulle isän tekoja. Kun hän ei enää voinut riidellä isän kanssa, alkoi riitely minun kanssani.

Kun kävin äidin kanssa rantalomalla ja olimme ottamassa aurinkoa, äiti haukkui minua läskiksi. Lisäksi hän totesi, että olisi matkalla mieluummin veljeni kanssa.

Olen kokenut pienestä asti, että pikkuveljeni on saanut äidiltäni enemmän huomiota ja rakkautta.

Äiti ei ole koskaan myöntänyt, että tykkäisi veljestäni enemmän. Hän kuitenkin toistaa usein, kuinka hyvin he tulevat juttuun. Kun olin lapsena kaverillani yötä, äiti kokkasi veljelleni aina herkkuruokaa. Jos veli oli poissa kotoa, äiti ei koskaan tehnyt minulle mitään vastaavaa.

Olen kateellinen niille, joilla on hyvät välit äitinsä kanssa. Kaipaisin sitä. Haluaisin, että voisimme jutella kaikesta, mutta hän ei taida olla sellainen ihminen."

Pari- ja perheterapeutti Eija Airaksinen Kajaanin perheneuvolasta sanoo, että vanhemmuus voi kärsiä erokriisissä, kun vanhemman omat tunteet ovat vahvasti pinnalla. Tällöin vanhemmalla voi olla vaikeuksia jaksaa kiinnostua lapsesta ja hänen asioistaan.

Katkeruus ja jopa viha entistä puolisoa kohtaan voivat kohdistua eron jälkeen lapseen, koska lapsessa on usein piirteitä entisestä puolisosta.

Airaksisen mukaan vanhempi voi myös olla mustasukkainen, jos lapsi on läheisempi toisen vanhemman kanssa. Erityisesti, jos ero on ollut riitaisa, vanhemmasta voi myös tuntua, että lapsienkin tulisi olla hänen ex-puolisolleen vihaisia. Silloin vanhemmalla sekoittuvat vanhemmuus ja parisuhde, Airaksinen kertoo.

Sara, 29, jäi pikkusiskon varjoon jo lapsena

"Vanhempani erosivat, kun olin viisivuotias. Jäimme äidin kanssa kolmestaan vuotta nuoremman pikkusiskoni kanssa. Kävimme joka toinen viikonloppu isän luona.

Eron jälkeen en saanut isältä samanlaista huomiota ja samoja asioita kuin siskoni.

Yökylässä isän luona siskoni nukkui isän vieressä ja minä jalkopäässä. Minua ahdisti se asetelma, että en ole isän kainalon arvoinen. Nukkumistilanteissa valvoin usein, kun ei ollut rauhallinen ja levollinen olo.

Muistan erään kerran, kun menimme isän luo, ja isä oli ajatellut, että tarvitsemme yöksi pehmolelut.

Isä oli hankkinut minulle etukäteen hirvipehmolelun, en ymmärtänyt miten se liittyi minuun. Sisko sen sijaan sai itse valita lelukaupasta Pocahontas-elokuvaan liittyvän pesukarhun, joka nauroi, kun sitä rutisti. Minun leluni oli sellainen turistituliainen. Huomasin jo silloin, että meidän leluissamme on selkeä ero.

Hirvipehmolelu on ollut isäni talossa useamman vuoden ja aina kun näen sen, siihen liittyy vihaa ja surullisuutta.

Minulla tuli välirikko isäni kanssa noin 15-vuotiaana. Tilanne lopulta kärjistyi, kun kohtelu jatkui samanlaisena, mitä se oli lapsesta saakka ollut ja siskoni nostettiin aina jalustalle.

Isä on yrittänyt sopia, mutta hän ei ole koskaan ottanut minun kokemustani kovin vakavasti. Näemme noin kaksi kertaa vuodessa. Hän yleensä kysyy vain siskoni kuulumisia, kun tapaamme.

Isäsuhde on vaikuttanut aika paljon myös persoonani kehittymiseen. Aiemmin olen hyväksynyt esimerkiksi väkivaltaa parisuhteissa. Minun on hirveän vaikea kiintyä ja luottaa ihmisiin.

Minun ja isän huono suhde on yksi iso syy, miksi olen hakeutunut psykoterapiaan. Koen olevani aika isätön. Ammennan omasta taustastani myös työssäni psykiatrisena sairaanhoitajana, en varmaan olisi tällä alalla, jos minulla ei olisi ollut tällaisia kokemuksia lapsena."

Vanhempien tilalle tuli kaksi omaan elämäänsä panostavaa itsekeskeistä valittajaa. Nainen, 61.

Toisen lapsen suosiminen on Anita Novitskyn mukaan aika tyypillinen reaktio vanhemman erokriisissä. Se voi olla esimerkiksi uuteen perheeseen syntyneiden lapsien suosimista tai perheen toisen sisaruksen huomiotta jättöä, kuten kävi Saralle.

Joskus vanhempi voi kiintyä enemmän yhteen lapsistaan, jos toisen lapsen kanssa yhteisymmärrys löytyy helpommin.

Myös lapsien syntymäjärjestyksellä voi olla merkitystä. Äiti voi esimerkiksi erityisesti kiintyä esikoiseensa tai kuopukseen. Tämä voi johtaa siihen, että joku lapsista kokee vanhemman suosineen sisarustaan.

Novitskyn mukaan syrjimisellä voi olla isojakin vaikutuksia kehittyvän lapsen itsetunnolle. Kun lapsi ei koe tulevansa huomatuksi, siitä voi seurata ylikiltteyttä tai vastavuoroisesti huonoa käytöstä.

Eija Airaksinen korostaa vanhemman vastuuta tilanteissa: yhteyden säilyttäminen eron jälkeen on aina vanhemman tehtävä.

"Vanhemmat yrittävät hemmotella puolelleen"

Vanhempien ero on vaikuttanut vahvasti myös monen Ylen lukijan elämään. Keräsimme kokemuksia verkkosivuillamme kyselylomakkeen kautta.

Osa verkkosivuillemme vastanneista lukijoista kertoi saaneensa eron jälkeen vanhemmiltaan paljon huomiota ja lahjoja. Eräs vastaaja kertoo, kuinka vanhemmat alkoivat kilpailla hänen suosiostaan huomioimalla tätä entistä enemmän.

Molemmat vanhemmat ovat antaneet minulle enemmän aikaa ja yrittävät hemmotella minua puolelleen. Mies, 33.

Eija Airaksisen mukaan lapsen huomioiminen ja taloudellinen auttaminen voivat kertoa siitä, että vanhempi haluaa aidosti olla lapsen elämässä enemmän eron jälkeen.

Toisaalta yliampuvan kiinnostuksen taustalla voi olla syyllisyyttä, ja eroa pyritään hyvittelemään lapselle. Vanhemman käyttäytymisen selkeä muutos voi ihmetyttää lasta, kuten oli käynyt yhdelle vastanneista.

Isää alkoi yhtäkkiä kiinnostaa miltei kaikki, mistä olin silloin kiinnostunut. Hän hankki minulle muun muassa pelikonsolin sekä pianon ja teimme pikamatkoja suurempiin lähikaupunkeihin ostoksille. Nainen, 27.

Jussin, 29, äiti ei tukenut konkurssin partaalla olevaa poikaansa

"Äidistä tuli eron jälkeen hyvin tarkka meidän lasten raha-asioista. Isä jätti hänelle velkaa eron jälkeen.

Kun puhumme rahasta, äidistä tulee ilkeä, jos en toimi hänen haluamallaan tavalla. Ne ovat aika raskaita tilanteita ja menevät yleensä tappeluksi.

Hän ei ole koskaan lainannut minulle rahaa, koska ei usko saavansa rahojaan koskaan takaisin. Jos nuorena pyysin rahaa esimerkiksi harrastamiseen, äiti käski pyytämään rahaa isältäni, vaikka tiesi, ettei hänellä sitä ole.

Minulla oli vajaan kolmen vuoden ajan oma yritys, mutta ajauduin maksukyvyttömäksi. Meni pitkään ennen kuin kerroin äidille tilanteesta. Kun lopulta kerroin, hänen ensimmäisen kommenttinsa oli: “voi vittu, osasin odottaa tätä”.

Konkurssi oli minulle vaikea paikka ja meni pitkään etten nukkunut kunnolla ja stressasin. Ei se mukavalta tuntunut, kun oli muutenkin huono olla eikä äitini yrittänyt auttaa vaan ilkeili.

En tiedä tarkkaan, mistä äidin käytös johtuu. Äiti haukkuu koko isän puolen sukua ja näkee varmaan minut osana sitä.

Minulla oli kauan huono itsetunto. Pitkään esitin olevani paljon enemmän kuin olen ja tein asioita, jotta minusta pidettäisiin. Pitkästi yli kaksikymppisenä vasta ymmärsin, että olen hyvä tällaisena kuin olen."

Eron jälkeen äitini alkoi kritisoida minua. Mies, 35.

Pari- ja perheterapeutti Eija Airaksinen on todistanut työssään usein sen, kuinka raha-asiat hiertävät erotilanteissa. Rahasta voi tulla vanhempien vallankäytön väline, jolla kostetaan ex-puolisolle. Ikävimmissä tapauksissa lapsi joutuu tilanteissa pelinappulaksi, kun vanhemmat aina käskevät pyytää rahaa toiselta vanhemmalta tai laittavat lapsen viestinviejäksi.

Airaksinen on huomannut, että usein erotilanteessa vanhemmat eivät pysty toimimaan yhtä asiallisesti kuin ehkä normaalisti. Erokriisien aikana vanhemmat riitelevät sekä toistensa että lastensa kanssa hyvin pienistäkin asioista.

Petra, 47, menetti vanhempien erossa isänsä ja lapset isoisänsä

"Huono isäsuhde on ollut minulle raskas taakka vuosikymmeniä, mutta erityisesti harmittaa, kun omilla lapsilla ei ole isoisää.

Haluaisin, että isä olisi aidosti ja spontaanisti kiinnostunut lapsistani, eikä minun tarvitsisi kerjätä hänen huomiotaan. En halua pakottaa häntä olemaan isoisä lapsilleni.

Tuntuu pahalta, kun minun lasteni sijaan isäni hemmottelee ja leikittää uuden vaimonsa tyttären lapsia. Niin sanotut oikeat lapsenlapset ovat ihan ilman isoisää.

Vanhempani erosivat vuonna 1994, olin silloin parikymppinen. Jäin tilanteeseen, jolloin kumpikin vanhempi tuli vuorotellen puhumaan minulle pahaa toisesta. Jouduin sovittelijan asemaan. Jossain vaiheessa isä alkoi syyttämään, että olen puhunut äidin ympäri eroamaan hänestä. Eihän se tietenkään niin ollut, en halunnut vanhempieni eroavan.

Haluaisin isän ymmärtävän, etten ole syyllinen hänen avioeroonsa. Olen minä, enkä äitini.

Kun vanhemmat erosivat, isä muutti ulkomaille asumaan ja aloitti siellä puhtaalta pöydältä. Siinä rytäkässä hän unohti myös meidät kolme lastaan. Hän ei pitänyt meihin minkäänlaista yhteyttä pitkään aikaan sen jälkeen.

Nykyään törmäämme lähinnä vain sukujuhlissa. Hän saattaa kysyä, mitä minulle kuuluu ja jos kerron, niin hän kommentoi, että olet aivan kuin äitisi. Se on vähän sellaista naljailua. Hän ei selvästikään ole vieläkään päässyt erosta yli."

Edelleen hän puhuu minulle isäni huonoista puolista, vaikka tämä kuoli jo 15 vuotta sitten. Mies, 54.

Petran lisäksi useampi Ylelle tarinansa jakaneista koki, että toinen vanhempi oli hävinnyt tyystin heidän elämästään eron jälkeen.

Ajan myötä isä löysi uuden puolison, uuden perheen ja ylipäätäänkin vain uuden hienon elämän, johon me vanhemmat lapset emme mahtuneet. Toki vierailuja oli, mutta läheisyyttä tai mielenkiintoa ei paljoa riittänyt meille. Nainen, 36.

Erossa perhe-elämämme hajosi pirstaleiksi ja henkisellä tasolla menetin kummankin vanhempani. Vanhempien tilalle tuli kaksi omaan elämäänsä panostavaa itsekeskeistä valittajaa. Nainen, 61.

Olin nuorempana oikea isin tyttö. Muutama vuosi eron jälkeen isäni suhtautuminen muuttui. Hän ei kutsunut minua häihinsä eikä myöskään kertonut menneensä naimisiin ennen kuin häiden jälkeen. Hän alkoi priorisoida uutta vaimoaan, ja kieltäytyi tapaamasta ellen samalla suostuisi tapaamaan vaimoa. Nainen, 22.

Väestöliiton asiantuntija Anita Novitskyn mukaan kärjistynyt suhde vanhempaan voi vaikuttaa koko perheeseen ja lähipiiriin. Esimerkiksi sukujuhlien järjestäminen vaikeutuu, jos kaikki eivät tule toimeen keskenään ja perinnönjaossa voi syntyä riitatilanteita.

Eija Airaksinen kertoo, että joskus eron jälkeen vanhemmat kokevat yhteydenpidon erityisesti isompien lasten kanssa haastavaksi. Jos vanhempi ei pidä yhteyttä, läsnäolo lapsen elämässä hiipuu tai pahimmillaan se häviää kokonaan.

Airaksisen mukaan suhteen heikentymisen taustalla voi olla esimerkiksi se, että vanhempi keskittyy liian vahvasti eronjälkeiseen elämäänsä, eikä osaa tai halua ottaa edellisessä suhteessa syntyneitä lapsia huomioon.

Tällaiset tilanteet ovat lapselle isoja menetyksiä. Lapset saattavat herkästi luulla välien hiipumisen johtuvat heistä itsestään. Hän sanoo, että vanhempien on yleensäkin tärkeää muistuttaa lapsille, että ero ei johdu heistä.

"En usko, että äiti tarkoitti pahaa"

Yksi vastaajista kertoo äitinsä sanoneen, että kaikki äidin vihaamat piirteet hänessä tulivat isän suvun puolelta.

Aina kun olimme eri mieltä jostain, tämä valttikortti otettiin esille. Nainen, 35.

Toinen kirjoittaa: Ennen eroa äitini oli aina hyvin auttavainen ja ymmärtäväinen. Eron jälkeen äitini alkoi kritisoida minua ja totesi usein vaimolleni, että muistutan isääni. Vanhempani erosivat, koska isälläni oli sivusuhde. Mies, 35.

Saman olivat kokeneet monet Ylen verkkosivuille kokemuksensa jakaneet.

Väestöliiton asiantuntija Anita Novitskyn mukaan yksi syy sille, että vanhemman käytös lastaan kohtaan muuttuu eron jälkeen voi olla se, että vanhemman silmissä lapsi edustaa ex-kumppanin näkemyksiä tai sukua

Novitskyltä heruu myös ymmärrystä eronneiden aikuisten tunteille.

Kun vanhempi on vielä erokriisin keskellä, usein kaikki muistutukset ikävistä asioista nostavat vahvan tunnereaktion pintaa. Myöhemmin vanhemman voi olla vaikea ymmärtää, kuinka vahingollista oma käytös on lapselle ollut.

Hänen mukaansa ongelmatilanteet olisi hyvä selvittää puhumalla avoimesti, usein vilpitön anteeksipyyntö on iso askel eteenpäin. Ylen kyselylomakkeeseen vastanneista osa olikin ottanut ongelmat puheeksi. Muun muassa yksi henkilö kertoo, ettei puhuminen kuitenkaan tuottanut tulosta.

Olen yrittänyt puhua, mutta äitini ei suostu näkemään kuin oman näkökulmansa. Edelleen hän puhuu minulle isäni huonoista puolista, vaikka tämä kuoli jo 15 vuotta sitten. Mies, 54.

Eräs vastaaja kertoo, että lapsuuden tapahtumien käsitteleminen terapiassa on auttanut asioiden esille tuomista, mutta puhuminen on vaikeuttanut suhdetta äidin kanssa.

Ennen hautasin näitä tunteita ja riitoja. Viime aikoina olen alkanut puhumaan asioista äitini kanssa ja tämä on johtanut entistä laajempiin riitoihin ja useisiin välirikkoihin. Nainen, 27.

Osa vastaajista on myös yrittänyt asettua vanhempansa kenkiin ja ymmärtää heidän käytöstään vaikeassa tilanteessa.

Aion ottaa asian puheeksi. En usko, että äiti tarkoitti pahaa. Eron lisäksi oli stressiä rahasta, kun meitä oli kaksi tytärtä. Ehkä hän ei vain ajatellut. Nainen, 36.

Onko vanhempasi alkanut kohdella sinua eri tavalla eronsa jälkeen? Keskustelu on auki kello 22:een saakka!

"Yhtäkkiä olin osa valtavaa massaa, joka oli tullut tuhoamaan eurooppalaista elämää"– Suomessa 30 vuotta asunut ohjaaja Hamy Ramezan lannistui pakolaiskriisistä

$
0
0

– Pelotti, mitä nyt tapahtuu, tuleeko sota. Ai, nytkö lähdetään karkuun taas.

Näin ajatteli Suomessa asuva elokuvaohjaaja Hamy Ramezan, kun pakolaiskriisin uutisointi alkoi lainehtia neljä vuotta sitten. Suomeen saapui yli 30 000 turvapaikanhakijaa ja Ramezan lannistui.

Näinkö hätää kärsiviin ihmisiin suhtauduttiin? Näinkö hänet nähtiin? Oliko hän näin suuri uhka joidenkin silmissä?

Ramezan oli tullut Suomeen Iranista vuonna 1989. Perhe oli paennut sotaa Turkin ja Jugoslavian kautta Suomeen.

Lähes 30 vuotta myöhemmin alkoi uutisointi pakolaiskriisistä. Sitä seurannut vihapuhe sai pelkäämään oman turvallisuuden puolesta. Uskaltaako yöllä kävellä töistä kotiin vai tuleeko turpiin?

– Tulin hirveän itsetietoiseksi. Se oli tukahduttavaa. Koko se keskustelu oli absurdia ja käsittämätöntä. Ihmisiä esineellistettiin, tehtiin ero meidän ja heidän välille.

Kriisi kosketti Ramezania henkilökohtaisesti. Hän ryhtyi pukeutumaan paremmin, huolehtimaan, että hiukset ovat hyvin, ettei vain kukaan ajattele, että hän on yksi tulijoista, pakolainen.

– Yhtäkkiä olin osa valtavaa massaa, joka median mukaan oli tullut tuhoamaan eurooppalaista elämää. Pelkäsin, että joudun aloittamaan kaiken alusta, sietämään ja käsittelemään ihmisten vihaa ja pelkoa, taistelemaan taas yhteiskunnallisesta asemastani.

Tilanne oli nurinkurinen. Samaan aikaan, kun Suomessa velloi keskustelu turvapaikanhakijoista, Ramezan oli jo kansainvälisesti noteerattu suomalainen ohjaaja, joka oli tehnyt kaksi lyhytelokuvaa Listen (Kuuntele) ja Paratiisin avaimet.

Ne olivat kiertäneet maailmalla, voittaneet festivaalipalkintoja ja nostaneet Suomen mainetta elokuvamaana. Listenin kohdalla uumoiltiin jopa Oscar-ehdokkuudesta. Olihan se palkittu Tribecan arvostetulla filmifestivaalilla.

"Oli kuin olisi mennyt kidutuskammioon"

Pakolaiskriisin aikaan Ramezanilla oli työn alla ensimmäinen pitkä elokuva. Sen piti kertoa hänen omista kokemuksistaan, jotka olivat syntyneet kaksi vuotta kestäneellä pakomatkalla Suomeen.

Nyt tuntui, että kaikkialta tulviva puhe ja kuvat pakolaisista veivät yksityisyyden ja pohjan omalta intiimiltä tarinalta. Ramezan huomasi olevansa yhä enemmän solmussa käsikirjoituksen kanssa.

– Eri versiot olivat kamalia. En puhu laadusta, vaan maailmannäkemyksestä. Tuottaja luki 10 sivua, eikä pystynyt enempään. Oli niin kamalaa, mitä ihmisille siinä tapahtui.

Ramezan kirjoitti siitä, mitä oli Iranin ja Irakin sotaa paetessaan nähnyt. Hän rypi traumoissa ja voi huonosti.

– Oli kamalaa mennä töihin. Oli kuin olisi mennyt kidutuskammioon. Silloin ajattelin, että jäbä, sun pitää mennä terapiaan.

Terapeutti auttoi ymmärtämään, että totuus ei löydy traumoista. Ramezan käänsi katseensa pois väkivallasta ja ahdistuksesta.

Hamy Ramezan, Nurmijärvi, 21.10.2019
Ramezanin tie palkituksi elokuvaohjaajaksi alkoi Iranista pakenemisesta, päätymisestä Suomeen kymmenvuotiaana ja kaikesta, mitä siitä seurasi.Antti Haanpää / Yle

Pakolaisuus ei ole identiteetti

Syntyi käsikirjoitus elokuvaan, joka sai työnimen The Oasis of Now. Se kertoo iranilaisen perheen tarinan. Ramin-poika, pikkusisko ja vanhemmat odottavat turvapaikkapäätöstä Suomessa.

Samalla Mehdipourit elävät onnentäyteistä arkea ja idyllistä suomalaista kesää. Se on erikoinen näkökulma pakolaisista kertovaan elokuvaan.

– Kun pakolaisista puhutaan, se on aina synkkää ja hirveän negatiivista ja yksitoikkoista. Ei se ole. Mehdipourien elämä on rikasta, täynnä intoa, toivoa ja janoa elämään. He pystyvät tai ainakin pakottautuvat olemaan hetkessä läsnä lasten takia.

Läsnäoloon viittaa myös elokuvan työnimi, jonka voisi suomentaa hetken keitaaksi. Ramezan ei halunnut suunnata kameraansa viranomaisiin tai byrokratiaan, vaan arkeen ja oikeaan elämään.

– Elämä jatkuu ja elämä on. Joka päivä. Missä tahansa tilanteessa oletkin, elämä menee eteenpäin.

Ramezan korostaa, että pakolaisuus ei ole identiteetti. Kukaan ei elä pakolaisuus edellä. Sama päti myös hänen omiin kokemuksiinsa.

– Ei me ikinä, koskaan, ajateltu itseämme pakolaisina, että me ollaan jotain parkoja. Minä olin Hamy ja faija oli faija, Ramezan kuvailee.

Huumori auttaa hädässä

Kun Ramezan, hänen vanhempansa ja pikkusiskonsa lähtivät Iranista, Ramezan oli päässyt koulun toiselta luokalta. Ennen rajan ylitystä piti keksiä uusi identiteetti, etteivät Iraniin jääneet sukulaiset olisi joutuneet vaikeuksiin. Ramezanin perheestä tuli Mehdipourin perhe ja Hamedista Hamy.

Nimen lisäksi piti kehittää uudelle perheelle taustatarina.

– Isoäiti kuoli näin ja näin, isän veli tuossa ja tuossa. Kerroit sen sepitetyn tarinan niin pitkään, että uskoit itsekin, että isoäiti on kuollut.

Ramezanilla on 1980-luvulla tehdyltä matkalta hajanaisia muistoja. Turkissa pidettiin matalaa profiilia ja oltiin piilossa sisätiloissa, koska iranilaisten paljastamisesta maksettiin palkkioita. Jos siellä jäi kiinni, vietiin takaisin rajan yli.

Vanhemmat vakuuttivat, että kunhan Turkista pääsee hengissä pois, 70 prosenttia matkasta on tehty.

Pientä poikaa hirvittivät konkreettiset asiat, se, miten puhuttiin rajan yli hyppäämisestä.

– Pelotti, että jostain korkealta tippuu ja jalka murtuu ja silti pitää juosta. “Älkää odottako meitä, vaan jatkatte”, Ramezan muistelee vanhempien antamia ohjeita.

Kauhistutti, mitä tapahtuu, jos menettää vanhempansa.

Kun perhettä vietiin suljetussa rekassa jossain päin entistä Jugoslaviaa, pelotti ja naiset itkivät. Ramezanin isä päätti turvautua huumoriin.

– Se veti sen niin överiksi. Sanoi, että meidät viedään vuoren rinteelle ja kipataan sieltä alas. Se nauratti ihmisiä ja tilanne laukesi. On kiehtovaa, miten paljon selviytymiseen liittyy huumoria.

Ramezanin kertomuksesta tekee erityisen järkyttävän tuore, Englannin Essexissä paljastunut tragedia, jossa 39 ihmistä kuoli ihmissalakuljettajien rekkaan.

Jugoslaviassa Ramezanin perhe yöpyi vankilassa. Naiset naisten ja miehet miesten selliosastolla. Illalla lasten piti päättää, meneekö äidin vai isän luo.

– Se oli tuskallista, koska kävi sääliksi se toinen, jota ei valittu.

Hamy Ramezan, Nurmijärvi, 21.10.2019
Ohjaaja Hamy Ramezanin mielestä suomalainen elokuva viedään maailmankartalle olemalla omaperäinen ja rehellinen. – On oltava innostunut elämästä Suomessa. Tämä on kiehtova paikka. Pitää luottaa siihen, että tekemällä itsensä näköisiä elokuvia pääsee pitkälle.Antti Haanpää / Yle

Pakolaisleiri oli lapselle paratiisi

YK:n pakolaisleirille pääsy Jugoslaviassa ja virallisen pakolaisstatuksen saaminen oli helpotus. Sen jälkeen odotettiin, mikä valtio valitsee perheen.

– Ennen leiriä oli kamalaa, mutta leiri oli minun muistoissani paratiisi. Ajatus oli se, että kohta pääsen jonnekin, mikäkökän paikka se on?

Perheelle ehdotettiin Tanskaa, mutta vanhemmat eivät halunneet sinne, koska heidän mielikuvissaan maa oli rasistinen. Siellä oli jo paljon ulkomaalaisia.

Sitten käteen annettiin Welcome to Finland -vihkonen.

– Se on meillä tallella vieläkin. Siinä oli Kekkonen ja kaikki. Olimme aivan haltioissamme, että mitä helvettiä. Onko tällainen paikka olemassa? Siellä ei ole ketään. Siellä on turvallista. Siellä on hyvä.

Perhe tuli Suomeen kiintiöpakolaisina ennen joulua 1989. Lentokentällä oltiin vastassa kukkapuskan kanssa.

Vanhemmat ostivat vodkapullon. Piti skoolata uudelle elämälle Suomessa. Hamy-poika avasi jääkaapin oven, pullo tippui lattialle ja hajosi. Alkot olivat kiinni. Tervetuloa Suomeen.

Vanhemmat hurahtivat mökkeilyyn

Ramezan muistaa ensimmäiset vuodet “jumalattoman kivoina”. Oli lunta, oli onnea. Kesällä vanhemmat hurahtivat suomalaisiin mökkeihin.

Isä oli ollut Iranissa sairaalan supervisor, lääkintäammattilainen sairaanhoitajan ja lääkärin välissä. Äiti oli ollut kotiäiti.

Suomessa isä sai töitä postista ja äiti Fujitsulta. Vanhemmat haaveilivat kesämökistä ja alkoivat tehdä tuplavuoroja.

– Aluksi me vuokrattiin mökkejä esimerkiksi Mikkelistä. Kun faija oli saanut riittävästi rahaa talteen, rakennettiin oma Joutsaan. Siellä se on edelleenkin onnellisesti.

Kaikki ei ollut pelkkää auvoa. Ramezan muistelee, että joskus yläasteen paikkeilla alkoi kiusaaminen. Se koski sekä Hamya että hänen samaan aikaan Suomeen tullutta serkkuaan.

– Vaikka me olimme kokeneet rankkoja asioita, me olimme enemmän lapsia kuin suomalaiset. Ne joivat kaljaa ja vetivät röökiä. Se oli meistä superahdistavaa, tosi kamalaa.

Ramezan ja hänen serkkunsa pelasivat Nintendoa ja puhuivat keskenään persiaa. Se karkotti ikätoverit.

– Ne ajattelivat, että noi on tuollaisia rumia, oudon näköisiä jätkiä, jotka eivät edes tule meidän kanssa bileisiin.

Tilanne helpotti vasta lukiossa.

Yhteinen kieli katosi kotona

Ramezanin perheeseen ostettiin videokamera, jolla esiteltiin “kuolleelle mummolle” pojan kotia ja elämää Suomessa. Kuvaamisen hoiti Ramezan.

Kun poika ei enää jaksanut vastailla vanhemmille, miten koulussa meni, hän alkoi kuvata videolle viikon tapahtumia. Loppuviikosta katsottiin Hamy’s Late Show’ta.

– Piruparat, Ramezan muistelee yleisöään.

Sitten tulivat kommunikaatio-ongelmat kotona. Hamy puhui yhä parempaa suomea ja persian kielitaito kuihtui. Vanhemmat eivät oppineet samaan tahtiin uuden kotimaan kieltä.

– En edelleenkään pysty sanomaan persiaksi vanhemmilleni oikeilla sanoilla, miltä minusta tuntuu, kertomaan syvällisesti asioista. Verbaalinen tunteiden ilmaisu on super ohutta. Se oli iso ongelma lapsena ja muokkasi minua.

Tuli huono olo, jota Ramezan purki kirjoittamalla ajatuksiaan auki.

Hamy Ramezan, Nurmijärvi, 21.10.2019
Kun eurooppalainen pakolaiskriisi rantautui Suomeen vuonna 2015, Hamy Ramezan lannistui. – Yhtäkkiä koko pakka oli taas sekaisin. Luin, miten alaikäisiä turvapaikanhakijoita kohdellaan. Se ymmärrys, että tämä on valekuva. On vain imago, että me olemme demokraattinen hyvinvointivaltio.Antti Haanpää / Yle

Pojasta odotettiin lääkäriä...

Vanhemmat toivoivat Ramezanista lääkäriä. Poika luki Kauniaisten lukiossa pitkää matematiikkaa, fysiikkaa ja kemiaa.

– Kun olin lapsi, ihailin isää. Hän oli Iranissa kenttälääkärinä isoissa futismatseissa. Näimme häntä telkkarissa. En kuitenkaan mennyt lääkikseen, koska inhoan sairaalan hajua ja piikkejä.

Matematiikassa sai oivaltaa ja se oli Ramezanista kivaa, mutta hän halusi jotain muuta, jotain, jossa voisi etsiä totuutta.

Mutta mitä? Lukion jälkeen Ramezan etsi itseään, eli vuoden kerrallaan. Kirjoittaminen ja esiintyminen kiinnostivat.

Ramezan meni mukaan helsinkiläiseen Teatteri Kultsaan ja päätyi Lahden kaupunginteatterin Narnia-tuotantoon. Siinä hänellä oli peräosa. Kirjaimellisesti.

– Olin oikeasti päähenkilö, se leijona, mutta olin sen perse, kaksi takajalkaa. Se oli näyttelijänurani huippu.

...tuli elokuvaohjaaja

25-vuotiaana Ramezan päätti lopettaa etsimisen. Hän lähti Isoon-Britanniaan Farnhamin yliopistoon opiskelemaan elokuvaa vuonna 2004.

Iran on perinteikäs elokuvamaa, josta ovat kotoisin muun muassa arvostetut ohjaajat Abbas Kierostami ja Asghar Farhadi. Silti Ramezan ei ollut lapsuudessaan tai nuoruudessaan erityisen innostunut alasta.

Monet asiat – videokuvaaminen, innostus kirjoittamiseen ja näyttelemiseen – kuitenkin osoittivat juuri elokuvan suuntaan.

– Yhtäkkiä koko elämäni palapeli loksahti paikoilleen, Ramezan kuvaa löytämisen riemua Isossa-Britanniassa.

Tuleva ohjaaja alkoi paikata näkemättä jääneiden elokuvien aukkoa. Hän katsoi Britanniassa neljä elokuvaa päivässä. Opiskeli teoriaa ja kuvasi filmille.

Ja nyt ollaan tässä. Ramezan on juuri saanut ensimmäisen pitkän elokuvansa kuvaukset päätökseen. Haastattelua tehdään helsinkiläisessä ravintolassa.

Ohjaaja kertoo nukkuneensa edellisenä yönä vain tunnin. Filmi ei katkea. Kuvaukset pyörivät mielessä. Pöydällä on ohjaajan sinivalkoinen nuuskarasia. Sen kannessa lukee Sisu.

Ramezanin aiemmat lyhytelokuvat Listen (Kuuntele) ja Paratisiin avaimet sekä dokumentti Tuntematon pakolainen ovat käsitelleet sotaa, pakolaisuutta, ymmärtämistä ja väärinymmärtämistä. Kaikki ovat aiheita, joihin ohjaajalla on omakohtainen tunneside.

Hamy Ramezan, Nurmijärvi, 21.10.2019
– Kun tekee elokuvia, tapahtuu aina taika. Silloin täytyy olla hereillä. Jos et ole kaikki aistit auki, missaat sen, Hamy Ramezan kuvailee.Antti Haanpää / Yle

Mikään ei voinut repiä perhettä

The Oasis of Now ei ole yksi yhteen Ramezanin tarina. Se koettaa tavoittaa jotain, jota ohjaaja kutsuu emotionaaliseksi totuudeksi.

Lapsen näkökulmasta pakomatka ei ollut pelkkää pelkoa, ahdistusta ja epätoivoa. Oli myös jännittävää ja vanhempien ansiosta turvallista.

– Oli kokemus, että mikään ei voinut repiä meitä kappaleeksi perheenä. Minun mielestäni se oli näyttämisen arvoinen asia, koska se kertoo jotain hyvin juurekasta ihmisestä ja ihmisyydestä.

Ramezan ei halunnut suunnata kameraansa kauheuksiin, vaan siihen, mikä oli hänelle totta tunnetasolla.

– Matkalla oli hirveästi hyviä ihmisiä, jotka auttoivat. Sanoivat uutiset mitä tahansa, useimmat ihmiset ovat hyviä. Sen halusin näyttää elokuvassa ja se oli se totuus, jonka perässä olin.

Odotukset ovat korkealla. Ramezanin esikoispitkän käsikirjoitus on jo saanut elokuva-alan ammattilaistapahtuma Finnish Film Affairissa pääpalkinnon kansainvälisesti kiinnostavimpana suomalaisena projektina.

Ensi-iltaa kaavaillaan Cannesin tai Toronton elokuvajuhlille.

The Oasis of Now nähdään Suomessa syksyllä 2020. Elokuvaa ovat rahoittaneet muun muassa Suomen elokuvasäätiö ja Yleisradio.

Hamy Ramezan, Nurmijärvi, 21.10.2019
– Pakolaisleirillä oli yhdeksän neliön tilat neljälle ihmiselle. Ei siellä oltu sisällä. Olen viihtynyt ulkona lapsesta asti. Parhaimmat ajat ovat olleet faijan kanssa kalassa, Hamy Ramezan sanoo.Antti Haanpää / Yle
Viewing all 86958 articles
Browse latest View live