Teatterisilta erottui pitkään muista Turun silloista sillä, että se oli ainoastaan kevyen liikenteen käytössä.
17 vuotta sitten rakennettu teatterisilta on muutakin kuin silta. Se on ympäristötaideteos. Sillan suunnittelussa on ollut mukana taiteilija Jan-Erik Andersson.
– Sitä ei välttämättä arjessa kulkiessa huomaakaan, jos sitä ei pysähdy miettimään. Tässä kohtaavat kaksi turkulaista legendaarista hahmoa: Turun linnan tonttu ja Valpuri Innamaa, kertoo Turun matkailuoppaiden Anu Salminen.
Sillalla Valpuri Innamaan hiuskiehkura ja tontun lakin tähti kohtaavat.
– Silta on ollut ennakkoluuloton ja edelläkävijä. Kun tämä rakennettiin 1997, upotettiin kiveen nettiosoite. Ajatuksena oli, että ihmiset menisivät nettisivuille ja kirjoittaisivat omia tarinoitaan, jatkaisivat Valpuri Innamaan ja tontun kohtaamista.
Näyttämö, katsomo ja paikka rakkaudelle
Kun Teatterisilta rakennettiin, oli Suomen mittakaavassa uutta myös se, että sillalle tullaan olemaan, eikä kuljeta pelkästään läpi. Teatterisillan levennys ja penkit tarjoavat paikan oleskeluun.
– Tämä on ollut estradi, näyttämö erilaisille tapahtumille, mutta tämä on myös toiminut katsomona, kun joella on ollut tapahtumia. Sittenhän tässä on oma jännitysmomenttinsa, sillä silta tärisee, kun tässä on paljon ihmisiä. Ja sen kuuluu täristä, Salminen sanoo.
Teatterisillasta on vähitellen tullut myös Turun rakkaudenlukkojen silta. Salminen toivoo, että lukot eivät ala tehdä hallaa sillalle, niin kuin Pariisissa kävi.
Entisaikaan viihtyminen olisi ollut vaikeaa
Tällä hetkellä Teatterisilta yhdistää kaupunginteatterin ja Turun kaupallisen keskustan. Salminen epäilee, ettei entisaikaan oltaisi voitu kuvitellakaan, että paikalla joskus olisi erityisesti viihtymiseen tarkoitettu silta.
– Vielä 60-luvulla tässä oli tehdasrakennuksia ja kuorma-autoliikennettä, kova kilkatus ja kalkatus. Aivan toisenlainen ympäristö ja ilmapiiri.
Aurajoki ylipäätään ei vielä muutamia kymmeniä vuosia sitten ollut lainkaan yhtä viihtyisä kuin nykyisin.
– Turistit usein ihmettelevät, kuinka olemme nyt vasta keksineet, että jokiranta on nähtävyys ja viihtymispaikka. Niiden, jotka ovat täällä 70-luvulla asuneet, ei varmasti tarvitse kahta kertaa miettiä syytä.
Juttu on osa Turun Radion siltasarjaa, jossa toimittaja Jorma Tuominen ja Turun matkailuoppaiden Anu Salminen vierailevat Turun keskustan kahdeksalla sillalla.
Sarjassa on ilmestynyt myös:
Martinsilta syrjäytti ylisen förin – "onneksi toinen vielä jäi"
Myllysilta on Turun silloista kuuluisin